SVE ŠTO TREBATE ZNATI

KAKO ZATRAŽITI PROPUSNICU? Od ponedjeljka ponovno dostupan sustav preko interneta, evo procedure…

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ograničenje kretanja građana između županija bit će na snazi od 23. prosinca do 8. siječnja, a od ponedjeljka, 21. prosinca, ponovno će biti dostupan i sustav e-Propusnice

Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, od iduće srijede, 23. prosinca, na snagu stupaju nove, pooštrene protuepidemijske mjere kako bi se tijekom predstojećih blagdana spriječilo snažnije širenje zaraze koronavirusom. Najkontroverznija u tom “blagdanskom paketu” mjera jest ona o ograničavanju kretanja između županija, što podrazumijeva i ponovno uvođenje propusnica kao to je to bio slučaj prilikom proljetošnjeg ‘lockdowna’.

Ograničenje kretanja građana između županija bit će na snazi od 23. prosinca do 8. siječnja, a od ponedjeljka, 21. prosinca, ponovno će biti dostupan i sustav e-Propusnice koji omogućuje građanima jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav).

Proces izdavanja e-Propusnice

Kako je navedeno na službenoj stranici Koronavirus.hr, sustav e-Propusnice omogućava sljedeće funkcionalnosti za građane: predaju zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica prema nadležnom stožeru civilne zaštite; pregled predanih zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica i njihovih statusa te pregled i preuzimanje odobrenih e-Propusnica u PDF obliku.

Proces izdavanja e-Propusnice je sljedeći: u internetskom pregledniku upišite adresu https://epropusnice.gov.hr;
odaberite listu vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu; potvrdite svoje podatke; ulaskom u korisničko sučelje, izaberite jednu od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva; ukoliko želite predati zahtjev za izdavanjem propusnice te ispunite tražene podatke te potvrdite zahtjev. Nakon odobrenja, vaša e-Propusnica bit će vidljiva u pdf formatu.

Razlozi izdavanja propusnica

Digitalne e-Propusnice u potpunosti zamjenjuju fizičke propusnice, a građanima ih izdaju stožeri civilne zaštite prema mjestu prebivališta ili boravišta. Razlozi izdavanja e-Propusnica su: pružanje medicinske skrbi, putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodna i ne može se obaviti od kuće te ostali opravdani razlozi.

Podaci o izdanim e-Propusnicama će s vremenskim odmakom od najviše 1 sat (tj. u skoro realnom vremenu) biti dostupne u MUP-u radi provjera na terenu. U slučaju da pojedini građani nemaju pristup navedenim prijavama svi dosadašnji kanali predaje zahtjeva za izdavanjem propusnica, poput slanja elektroničke pošte nadležnom tijelu ili osobnoj dostavi zahtjeva još vrijede.

Sva pitanja u vezi s funkcionalnostima sustava e-Propusnice za građane mogu se uputiti službi za podršku putem obrasca dostupnog na stranicama usluge e-Propusnice od 0 do 24 sata. Kontakti su putem telefona 0800 80 90, elektronske pošte propusnice@rdd.gov.hr te na mrežnoj stranici epropusnice.gov.hr. (Net.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari