RIBANJE, ČIŠĆENJE, VEZANJE

VideoKako žive sezonci? Plaće i do 20 tisuća kuna, prošla su vremena kada se radilo po 12 sati za sitniš!

Čini se da su prošla vremena kada svi rade po 12 sati dnevno, bez slobodnog dana za sitniš

Davno je zvonilo na uzbunu. Do dobrog radnika u turizmu sve je teže doći, ali zato ga se više i cijeni. Roštilj majstor iz Leskovca u trogirskom restoranu radi već četvrtu sezonu, izvještava Dragana Eterović za RTL Vijesti.

“Svakako su poslodavci korektniji prema radnoj snazi, tretiraju radnika kao čovjeka. A u Crnoj Gori kad sam bio, radio sam 12 sati bez slobodnog dana za smiješan novac”, kaže Branko Stojković-Bane, roštilj majstor u restoranu.

Sad ima slobodne dane, novac koji nije smiješan i ne radi 12 sati. 

“Znam što mi je posao, ja radim na roštilju. Nemam ništa s čišćenjem, ribanjem i drugim poslovima. Radim isključivo svoj posao”, dodaje on.

U marini brodove treba vezati po kiši i jugu, posao je to koji se radi u tri smjene. S tim da noćni rad donosi i najveću plaću.

“Prije svega posao je jako dinamičan tako ako ste tip koji voli vanjske aktivnosti nije vam loše. Ima i kiše, tuče, bure, juga i svega, ali ako to volite ne bi vam trebalo predstavljati problem”, kaže Ante Bedalov, mornar u marini.

Radi se u timovima, jer brodovi u sezoni stalno pristižu.

“Odemo u par obilazaka. Onda se rasporedimo. Netko mora ići uplitati konope, netko vezuje brodove, netko rješava tekuće probleme, ali to je to”, dodaje Ante.

Nakon brojnih sezonskih poslova studentica turizma odlučila se za posao recepcionerke i kaže nije požalila.

“Trenutno radimo do 10 do 6, znači najbitnije se javljati na pozive, usmjeravati goste daljnjim odjelima hotela, odgovarati na njihove upite i zapravo je da im stojimo na raspolaganju cijeli dan za sve njihove zahtjeve”, kaže Ana Birčić, recepcionerka u hotelu.

Drugu sezonu u istom hotelu radi i konobar Josip.

“Ima dosta poslodavaca što kasne s plaćama, što potplaćuju radnike, radite bez slobodnog dana i to sve za nikakve pare. Radio sam većinom dosta u klubova, ali ovo je prvi put da radim u hotelu i stvarno sam zadovoljan jer su uvjeti odlični”, kazuje Josip Baričević, konobar.

Odlični uvjeti znače radni dan od osam sati uz minimalno jedan slobodan dan tjedno.

Kako su nam gazde kafića, restorana i hotela rekli konobari mogu mjesečno računati na plaću od šest do deset tisuća kuna, kuhari od deset do 20 tisuća, na recepciji se zaradi od pet i pol do sedam. A mornar može zaraditi od šest do osam tisuća kuna.

“Do prije par godine smo se svi smijali kako će dolaziti radna snaga iz trećih zemalja raditi kao Indonezija, Filipini. Nema više smijanja. Počeli su kucati na vrata i počeli su dolaziti. Sve manje radne snage u Hrvatskoj ima”, kaže Roko Puče, generalni menadžer u ugostiteljskim objektima.

Nema više smijanja. Indonežani i Filipinci su na Jadranu i dobri su radnici. No, osim plaće važni su i uvjeti. Čini se da su prošla vremena kada svi rade po 12 sati dnevno, bez slobodnog dana za sitniš, izvještava Dragana Eterović za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views