KRENULE UPLATE

Video | Umirovljenicima stiže veća mirovina od 70 do 200 eura. Evo što moraju napraviti da bi dobili dobili više

Iako u Sindikatu pozdravljaju sva povećanja, u isto vrijeme ističu da nisu dovoljna

S 400 eura na mjesec nije lako. I s dobrim plaćama teško je izgurati mjesec, kamo li s mirovinom.

“Dok je suprug bio živ, bilo je lakše – imali smo dvije mirovine pa smo se nekako pokrivali, međutim sada je zbilja teško. S mirovinom pokrijem sve režije, sreća da nemamo kredita – jer onda stvarno ne znam kako bi”, kazala je Dragica Petković iz Zagreba RTL-ovom novinaru Marku Šikliću, piše Danas.hr.

Ovih dana na račune oko pola milijuna umirovljenika dolaze veće mirovine – nekima i do 200 eura. Prvi put umirovljenici imaju pravo i na dio obiteljske mirovine preminulog supružnika. Gospođa Dragica računa na 70 eura više.

“100 ili 200 kuna da je – puno to znači za nas umirovljenike. Ipak je to jedan dodatak, nije ne znam koliki – ali, Bogu hvala, svaki euro i cent nam je dragocjen”, kazala je Dragica.

Podnijeti zahtjev

No, da bi dobili euro ili cent više – trebaju podnijeti zahtjev.

“Do danas smo zaprimili približno 54 500 zahtjeva, prema nekakvim projekcijama očekuje se da će takvih zahtjeva do kraja godine biti 155 tisuća i pozivamo sve građane da podnesu zahtjev što prije”, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar.

Narasle su i obiteljske mirovine za 10 posto, što će u prosjeku značiti oko 250 kuna više na računima. Rasle su i minimalne – i to minimalno – 3 posto.

Ne igra bitnu ulogu

“To može značiti nekih 50 – 70 kuna povišice, što u današnje vrijeme i s ovim cijenama ne igra neku bitnu ulogu u povećanju njihovog standarda”, govori glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske Ivan Knežević.

Iako u Sindikatu pozdravljaju sva povećanja, u isto vrijeme ističu da nisu dovoljna.

“Također tražimo i da se promijeni formula usklađivanja mirovina koja bi pratila u 100 postotnom iznosu rast cijena ili plaća, a tražimo i isplatu 13. mirovine”, kazao Knežević.

Jer svaki četvrti umirovljenik u zemlji na rubu je siromaštva, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari