KORISTI UMJETNU INTELIGENCIJU

Video | Hrvatski znanstvenici osmislili aplikaciju za borbu protiv komaraca. Evo kako radi i štiti od krvopija!

‘Interesantno je njih tretirati samo u određenim stadijima jer su manje osjetljivi u nekim, a više u drugim. I to imate prozor od par dana u kojima ih možete tretirati da to bude efikasno’, istaknuo je Klanjšček

Osječki i zagrebački znanstvenici osmislili su aplikaciju koja bi nas u budućnosti mogla spasiti od komaraca.

Jedinstvena je u svijetu, a kako radi i čuva nas od viška insekticida u zraku za RTL izvještava Jelena Pajić.

Komarci nisu samo neugodni, predstavljaju i zdravstveni rizik

Od malarije godišnje u svijetu umire od pola do 2 milijuna ljudi.

“Rizik je sada vrlo mali. U ovom trenutku mi nemamo ni malariju, nemamo ni Chikungunya, ni denge groznicu, ali mi već imamo groznicu Zapadnog Nila. U Vojvodini je to već postalo praktički normalna stvar svake godine da ljudi obolijevaju od toga”, rekao je Branimir Hackenberger Kutuzović, voditelj projekta s Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku.

I upravo zbog toga Odjel za biologiju osječkog sveučilišta, u suradnji s Institutom Ruđer Bošković, napravio je aplikaciju koja bi u budućnosti mogla spriječiti najezde malih krvopija.

“Dakle, to je aplikacija razvijena koja pomoću tih modela predviđa kako će se kretati dinamika populacije komaraca”, rekao je Tin Klanjšček s Instituta Ruđer Bošković.

U njoj možete označiti određeno područje, primjerice Osijeka. Izabrati vrijeme i sredstvo kojim ćete tretirati komarce.

A model vam onda predviđa koliko ćete biti uspješni.

Pravi trenutak je ključan

“Interesantno je njih tretirati samo u određenim stadijima jer su manje osjetljivi u nekim, a više u drugim. I to imate prozor od par dana u kojima ih možete tretirati da to bude efikasno”, istaknuo je Klanjšček.

Ova aplikacija koristi algoritne umjetne inteligencije i prva je takva u svijetu.

“Ona uči iz novih podataka koje će korisnici u nju utipkavati. I kako se bude hranila s većim brojem podataka tako će ona postati pametnija i bolje prognozirati dinamiku populacije komaraca, tako i optimizirati njihovo tretiranje. A sama optimizacija je što? Korištenje što manjih količina insekticida, što manje sredstava za tretiranje uz što veći učinak”, rekao je Kutuzović.

U projekt koji traje tri godine uloženo je oko pola milijuna eura, 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Završava u lipnju, no planovi za dalje već su tu, izvještava Jelena Pajić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari