KRKLJANAC U PROMETU

KAOS u čitavoj regiji zbog nestanka struje! Oglasio se i HEP: “Ovo je međunarodni poremećaj!”

Foto: Pixsell

HEP je sat vremena nakon nestanka struje u pola Hrvatske, cijeloj Crnoj Gori i BiH te dijelu Albanije, poslao priopćenje, piše Index.

Zbog nestanka struje ne rade ni semafori, što je izazvalo potpuni kolaps na prometnicama u Sarajevu, a što se vidi i na fotografiji.

Evo što kažu iz HEP-a:

“Prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku.

Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP – Operator distribucijskog sustava izvještava da na mreži nema oštećenja”. 

Prema neslužbenim informacijama koje je dobila Hina od Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, došlo je do velikog ispada elektroenergetske mreže koji je zahvatio tri države. Incident je započeo u Crnoj Gori, nakon čega je prekid opskrbe električnom energijom pogodio Bosnu i Hercegovinu te potom i dio Hrvatske, uključujući cijelu Dalmaciju pa sve do Rijeke, odnosno trafostanice Brinje.

Kako dalje saznajemo, ovo je prvi put da se raspad elektroenergetskog sustava dogodio u tri države istovremeno. Trenutno dispečeri užurbano komuniciraju s kolegama iz susjednih zemalja kako bi utvrdili što se dogodilo i kako bi se izradio plan za sanaciju. S obzirom na povezanost elektroenergetskih sustava, nijedna država ne može funkcionirati izolirano kada je riječ o opskrbi električnom energijom.

Uzrok još uvijek nije poznat, no nagađa se da bi mogla biti riječ o povećanoj potrošnji zbog visokih temperatura, što je možda dovelo do pada sustava u jednom trenutku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari