KARTELSKO UDRUŽIVANJE: Hrvatske kladionice kažnjene s 10 milijuna kuna kazne!

Foto: Ilustracija

Hrvatske kladionice moraju platiti skoro 10 milijuna kuna kazne zbog kartelskog sporazuma kojim su se protuzakonito dogovorale oko cijena manipulativnih troškova

Pet kladionica u Hrvatskoj uložilo je na visoki koeficijent i izgubilo gotovo 10 milijuna kuna. Novac moraju uplatiti u državni proračun jer su kažnjeni zbog udruživanja u kartel.

“Riječ je o tome da su se tih pet poduzenika izravno dogovorili o cijeni manipulativnog troška”, rekao je predsjednik Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac.

Taj trošak sastavni je dio uplate i treba se razlikovati od kladionice do kladionice kako bi se poticala zdrava konkurencija. Poduzetnik može odlučiti i da ga ne naplaćuje.

“Manipulativni trošak se prije obračunavao prije dogovora u postotku od uplate, a nakon dogovora u postotku od dobitka. Tako da ustvari igrači na sreću dobivaju manje, a prihod kladioničara će biti veći”, nastavlja Cerovac.

Oni koji se klade smatraju da manipulativnog troška uopće ne bi trebalo biti.

“U Hrvatskoj postoji mala mogućnost da se dobije iako svaki dan ljudi pokušavaju uplaćivati listiće i dobiti nešto. I onda kad dobiju onda im kladionice pokušavaju uzeti taj mali dobitak”, smatra Karlo iz Zagreba.

Dogovor o istom manipulativnom trošku na sastanku Udruge sportskih kladionica sklopile su tvrtke Bolus, Favorit sportska kladionica, Germania Sport, Prva sportska kladionica i Super Sport. Obračun je trajao od ožujka 2014. do studenog 2015. Komentar od spomenutih kladionica do zaključivanja prilog nismo dobili. U dogovor su pozivali i Hrvatsku lutriju koja je to odbila.

“Moram izraziti zadovoljstvo funkcioniranjem pravne države u čitavom ovom periodu, kao i nezadovoljstvo ponašanjem na tržištu igara na sreću”, rekao je predsjednik Uprave Hrvatske lutrije Danijel Ferić.

Iz agencije za zaštitu tržišnog natjecanja poručuju da je ova kazna upozorenje drugim poduzetnicima da se ne upuštaju u kršenje propisa o tržišnom natjecanju.

Goran Latković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari