PRVI TELEVIZIJSKI INTERVJU: Orešković za RTL – ‘Karamarko i Petrov nisu mi šefovi, jedan je premijer!’

Orešković je u petak kasno navečer preuzeo funkciju predsjednika hrvatske Vlade, a već je dan kasnije okupio cijeli kabinet na sastanku. Novi premijer svojim je ministrima nametnuo žestok ritam, a što kaže o prvim danima na novom poslu provjerila je RTL-ova reporterka Nataša Božić

Prvi put otkako je postao šef hrvatske Vlade, Tihomir Orešković dao je televizijski intervju i to RTL-ovoj reporterki Nataši Božić.

Orešković je u petak kasno navečer preuzeo funkciju predsjednika hrvatske Vlade, a već je dan kasnije okupio cijeli kabinet na sastanku. Novi premijer svojim je ministrima nametnuo žestok ritam, a što kaže o prvim danima na novom poslu provjerite u nastavku.

Prihvatili ste najodgovorniju dužnost u državi i želim Vam puno uspjeha i sreće – trebat će Vam.

“Hvala”.

Za početak, jeste li Tim ili Tihomir?

“Ja sam Tihomir i Tim, ali mogu reći da me svi prijatelji zovu Tim. Dakle, slobodno možemo na Tim”.

Je li doista istina da ste u samo tri sata odlučili prihvatiti biti hrvatski premijer?

“Samo tri sata? Ja sam već komunicirao da mi već godinu dana pričamo o poziciji glavnog potpredsjednika vlade zaduženog za financije. Dugo sam spreman preuzeti odgovornost na koji način mogu pomoći svojoj državi. Dakle, to je vrlo daleko od tri sata”.

Sada kada ste prihvatili tu dužnost, jeste li Vi ovdje u Vladi šef ili će to biti Karamarko i Petrov, koji su potpredsjednici, ali imaju političke poluge moći u svojim strankama?

“Ja se nadam jednom timskom radu. U ovih mjesec dana otkad smo počeli surađivati dominira pozitivan duh. Imam političku podršku od Karamarka i Petrova i vjerujem da ćemo ići kao jedan novi tim iduće četiri godine voditi državu u pozitivnom smjeru”.Goran Jakus/PIXSELL

Znači, trojica na vrhu, a ne jedan?

“Jedan je premijer, ali važan je timski rad. I zato mi je važno da imam njihovu podršku”.

Sporazumom koji su potpisali Karamarko i Petrov osnovano je Vijeće za suradnju koje ima vrlo velike ovlasti kad je riječ o odlučivanju o nekim kadrovskim pitanjima i važnim sporovima oko zakona. Je li to paralelna vlada? Je li to nešto što Vas ograničava?

“Meni kao čovjeku iz biznisa je to normalno. U svojim bivši tvrtkama sam imao skupine i sastanke gdje smo zajedno komentirali određene odluke. Dobro je da prije odlaska u Sabor možemo imati zajednički stav i da diskutiramo o nekim teškim temama”.

Hoće li usporiti odlučivanje i efikasnost?

“Ne, ja bih rekao i da će pomoći. Imat ćemo kvalitetnije zakone koje ćemo predati u Saboru”.

Što ako to tijelo odbije neki zakon koji Vi smatrate jako važnim za državu?

“Tu je taj timski rad. Na kraju ćemo sjesti i razgovarati pa zajedno kroz diskusiju odlučiti što je najbolje za Hrvatsku. Imamo zajedničke ciljeve i na tome će biti fokus”.

U Saboru ste rekli da nećete dozvoliti da politika utječe na ostvarenje Vaših ciljeva. Što to zapravo znači? U javnosti se stekao dojam da ste jako fokusirani na financije i ekonomiju. Što je onda s drugim segmentima života – kulturi, znanosti, obrazovanjem? Hoćete li to prepustiti drugima?

“Apsolutno ne. To je sve dio moje odgovornosti. Zanima me i obrazovanje i zdravstvo. Na sve ću se ja to fokusirati. Meni jesu prirodni ministarstvo gospodarstva i financija, tu ću se fokusirati. Bitno mi je, ne samo meni, već i svim građanima, da se tu moramo pojačati u ekonomskom i u gospodarskom dijelu”.

Kako gledate na prosvjede zbog imenovanja ministra Hasanbegovića za ministra kulture. To je prvi put da je struka prosvjedovala i prije negoli je netko stupio na dužnost. Kako gledate na to, koje su stručne reference gospodina Hasanbegovića?

“Gospodin Hasanbegović je povjesničar, dobro razumije povijest. Nažalost, ovo što se dogodilo, ja sam bio izvan konteksta. Imao sam diskusiju s njim i mislim da je vrlo pošten čovjek i da je antifašist”.

A je li stručan?

“Apsolutno”.

Za ministra kulture?

“Apsolutno”.

Hoćete li u budućnosti imati pravo smijeniti nekog ministra ako ne budete zadovoljni njegovim radom?

“Ako netko ne bude ispunjavao svoje odgovornosti, onda ćemo imati tu diskusiju. Ovaj tim koji sam posložio je kvalitetan. Krenuli smo i idemo samo naprijed. Osjećam pozitivan duh, timski rad i uvjeren sam da ćemo imati brze rezultate”.

Tražili ste od ministara da vrlo brze snime situaciju – kada možemo očekivati proračun?

“U subotu smo počeli raditi. Prvo što sam tražio da do srijede snime status u svojim ministarstvima. Onda ćemo sjesti i vidjeti. Što se proračuna tiče, do kraja ožujka ćemo već imati nekakve konkretne brojke. Jučer sam četiri sata razgovarao s ministrom Marićem. Duboko smo ušli u brojke”.

Kako Vam se čine te brojke?

“Bit će tu reformi, to je svima jasno. Fokusirat ćemo se mjesta na kojima možemo podići efikasnost, gdje možemo prebaciti nekakve resorse, negdje ćemo pojačati, negdje smanjiti”.

Rekli ste ključnu riječ – smanjiti. Najavili ste smanjivanje javnog duga za čak 500 milijuna eura. Kome ćete ih uzeti? Dolaze li u pitanje plaće u javnom sektoru?

“Nećemo nikome uzeti te novce. Trebamo se fokusirati na smanjenje javnog duga, to će poslati jednu pozitivnu poruku svijetu. Gdje ćemo te novce dobiti? Gledat ćemo na balanse, to je dio koji je mrtvi kapital, nekretnine koje nisu u funkciji. Treba ih aktivirati i te novce možemo iskoristiti”.

Mislite da tu stoji toliki potencijal?

“Apsolutno. Tu imamo ogromni potencijal. Nećemo uzeti veliki dio. Ako baš nije strateško pitanje, i koje bi Hrvatska mogla likvidirati i riješiti. Tu ćemo poboljšati status našeg duga i bit će to pozitivan korak za Hrvatsku”.

IFO institut koji je angažirao HDZ, predlaže devalvaciju kune za 13 posto. Jeste li za to?

“Nisam za devalvaciju kune. Imamo druge alate i načine gdje bismo mogli podići konkurentnost. Kao bivši predsjednik Plive smo se fokusirali na ono gdje možemo podići produktivnost i efikasnost. I zato je Pliva danas jedan od najvećih izvoznika u Hrvatskoj”.

Jeste li zbog toga što se zalagao za devalvaciju kune stavili veto na Ivana Lovrinovića iz Mosta?

“To ne bih komentirao, ni tko su bili kandidati. Mislim da građani to razumiju”.

Javnost vrlo malo zna tko je Tihomir Orešković pa ću Vas pitati jedno pitanje koje je popularno u Hrvatskoj. Gdje ste bili ’91.?

“Odlično pitanje. 1991. godine sam završio magisterij i išao sam posjetiti rodbinu u Münchenu. Onda sam uzeo vlak do Zagreba gdje sam vidio braću koji su bili na fronti u Generalskom Stolu”.

Jeste li uopće služili vojsku?

“Nisam. U Kanadi nema vojske”.

Podržavate li ideju objave registra izdajnika?

“Na to se nećemo fokusirati. Imamo dovoljno drugih prioriteta na koje ćemo se fokusirati”.

U Saboru ste pozivali na zajedništvo. No, čini se da je Vaša Vlada krenula u nešto drukčijem ozračenju. Od Vašeg potpredsjednika čujemo i optužbe o krađi izbora. Znate li nešto o tome?

“Ne znam. Kao što znate, nisam bio uključen u taj proces. Ukoliko postoji sumnja, treba se istražiti i ispitati”.

Treba li država nastaviti financirati Crkvu?

“Mislim da tu ništa nećemo mijenjati. To će ostati kao što jest danas”.

Koliko Vas je, prije negoli ste se vratili u Hrvatsku, uopće zanimala politika u Hrvatskoj? Jeste li glasali na zadnjim parlamentarnim izborima?

“Glasao sam onih šest godina dok sam bio predsjednik Plive. U to vrijeme sam dosta bio u vezi s političarima iz SDP-a, HDZ-a, HNS-a i IDS-a i imao sam priliku diskutirati s njima”, završio je Orešković.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari