Kaznene prijave za vojne pilote koji su prevozili švercera! MORH tvrdi: ‘U helikopteru nije bilo oružja’

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Protiv vojnih pilota bit će podnesena i stegovna prijava te pokrenut postupak pred Vojno stegovnim sudom

Iz Ministarstva obrane oglasili su se o skandalu u Hrvatskoj vojsci koji se tiče tri pilota koji su prije dva mjeseca, i to u vrijeme svojih već planiranih vojnih zadaća, u helikopteru prevezli osobu koja se dovodi u vezu s ilegalnom trgovinom oružjem.

“Nad civilnim osobama i dvije djelatne vojne osobe provedeno je kriminalističko istraživanje od strane Ministarstva unutarnjih poslova i Vojne policije zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, opisano u članku 331. Kaznenog zakona, te su protiv istih podnesene kaznene prijave od strane Ministarstva unutarnjih poslova”, odgovorili su iz MORH-a na upit Vijesti.hr.

Nad navedenim dvjema djelatnim vojnim osobama te još jednom djelatnom vojnom osobom Vojna policija također provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u kršenje vojne stege, a radi se o neovlaštenom prevoženju civilne osobe u vojnom helikopteru tijekom planiranih letačkih aktivnosti.

“Na taj način počinjen je stegovni prijestup koji nije u svezi s počinjenjem bilo kakvog kaznenog djela. Na predmetnom letu nije prevoženo nikakvo ilegalno naoružanje niti je taj let predmet postupanja Ministarstva unutarnjih poslova”, rekli su iz MORH-a.

“MORH i HV bez iznimke sanckioniraju svaki stegovni prekršaj”

Također, nadređeno zapovjedništvo je protiv djelatnih vojnih osoba iz sastava 93. zrakoplovne baze poduzelo odgovarajuće mjere sukladno Pravilniku o letačkoj službi u OS RH i Pravilniku o letenju vojnih zrakoplova te su im izrečene zaštitne mjere zabrane letenja čime se gube materijalna prava vezano za letački dodatak.

“Po završetku kriminalističkog istraživanja od strane Vojne policije, protiv djelatnih vojnih osoba bit će podnesena stegovna prijava i bit će pokrenut stegovni postupak pred Vojno stegovnim sudom. S obzirom da je postupak još u tijeku, zbog tajnosti izvida nismo u mogućnosti izvještavati o detaljima niti iznositi osobne podatke o osobama obuhvaćenim kriminalističkim istraživanjem”, navode u Ministarstvu.

Na kraju ističu kako “Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska, bez iznimke, poduzimaju mjere u skladu sa zakonskim odredbama te sankcioniraju svaki stegovni prekršaj i ponašanje izvan okvira dosljednog poštivanja zakona, normi i pravila”.

Vijesti. hr

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari