Moraju li roditelji slati djecu u školu zbog nadoknade? Evo što kaže Ministarstvo, a što ravnatelji

Foto: Pixsell

Mnogi se roditelji pitaju hoće li snositi sankcije ako svoje dijete ne pošalju na nadoknadu

Štrajk u školama još uvijek traje i ne zna se kad će djeca opet krenuti u školu, no jedno je sigurno – kad štrajk završi, škole će morati održati nadoknadu propuštene nastave, bilo skraćivanjem školskih praznika, organiziranjem nastave subotama ili produljenjem školske godine.

“Člankom 48. stavkom 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano je da se odgojno-obrazovni rad ostvaruje u pravilu u najmanje 175 nastavnih dana, odnosno u 35 nastavnih tjedana, a za učenike završnih razreda srednjih škola u najmanje 160 nastavnih dana, odnosno 32 nastavna tjedna. Dakle, tijekom nastavne godine mora se odraditi utvrđeni minimalni broj nastavnih dana, odnosno tjedana. Nadoknada nastavnih dana održava se prvenstveno zbog učenika i to s ciljem realizacije nadoknade neodržanih nastavnih sati. Učenici imaju pravo na propisani broj nastavnih dana i sati propisanih nastavnim planom za svaki nastavni predmet”, odgovorili su Indexu iz Ministarstva obrazovanja na pitanje moraju li roditelji slati djecu u školu na nadoknadu, te hoće li snositi ikakve sankcije ako ih neće slati u školu.

Iz Ministarstva nisu nisu konkretno odgovorili na pitanje mogu li roditelji snositi ikakve sankcije ako neće slati svoju djecu u školu bilo subotama ili za vrijeme praznika te nakon predviđenog kraja nastavne godine, već su kratko odgovorili kako “ne mogu prejudicirati odluku roditelja koji su odgovorni za svoje dijete”.

Ravnateljica zagrebačke OŠ Petra Zrinskog, Mirjana Jermol, rekla je da roditelji sami moraju odlučiti hoće li slati djecu na nadoknadu ili ne.

“Postojat će raspored kako će se nastava nadoknađivati, no tek kad završi štrajk i kad budemo točno znali koliko je dana od nastave izgubljeno. Roditelj ima pravo ispričati dijete iz škole”, kazala je ravnateljica Jermol.

Ravnatelj Ivica Tomljanović iz OŠ Ivane Brlić Mažuranić u Virovitici Indexu je rekao da ne zna odgovor na to smiju li roditelji ne slati djecu na nadoknadu nastave.

“To ne znam. Ne mogu ništa reći vezano za to. Što se nadoknade tiče, to moramo vidjeti tek kad završi štrajk, kod nas svi štrajkaju i nastava se ne održava. Imamo samo par nižih razreda koji dolaze u produženi boravak jer nam dvije učiteljice ne štrajkaju, a svi drugi su u štrajku i odaziv je skoro 100 posto”, rekao je Tomljanović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari