AKO ZATRAŽI PACIJENT

KBC Osijek necijepljenim radnicima: ”Ako se pacijent zarazi, platit ćete odštetu”

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

KBC Osijek uputio je dopis svojim djelatnicima u kojem ih upozorava na mogućnost plaćanja odštete ako se pacijent zarazi u bolnici i tuži je. U dopisu navode da će, ako se to dogodi, bolnica moći od svog necijepljenog radnika tražiti odštetu, javlja Dnevnik.hr.

Dopis bolnice prenio je Index u cijelosti:

“S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, te mogućnost tužbi pacijenta, navodimo sljedeće: Tijekom prošle godine u RH postojale su smjernice koje omogućavaju određenu razinu zaštite od infekcije zdravstvenih djelatnika, a onda i pacijenata, ali je i s njima, mogućnost prijenosa zaraze bila velika.

Međutim, od trenutka postojanja cjepiva, značajno se povećava sigurnost, ali samo ako su prije svih cijepljeni zdravstveni djelatnici. 27. prosinca 2020. godine KBC Osijek je počeo s prvim cijepljenjem zdravstvenih djelatnika koji su svojim primjerom pokazali odgovornost prema sebi i drugima.

Iako se nastavilo tijekom cijele ove godine, te je KBC Osijek, kao poslodavac svim svojim zdravstvenim djelatnicima omogućio cijepljenje.

Slijedom navedenog ako liječnici i medicinske sestre nisu cijepljeni, a pacijent se zarazi COVIDOM-19, onda se može dokazivati kako nisu poduzete sve mjere zaštite koje su zdravstvenoj ustanovi, pa tako i KBC-u Osijek bile na raspolaganju.

“Bolnica može odštetu potraživati od necijepljenog radnika”

Ovim putem posebno ističemo kako u slučaju potencijalnih tužbi pacijenata vezanih uz COVID-19, da li bi odštetu trebala platiti bolnica ili necijepljeni djelatnik, odlučit će sud.

Također navodimo, da u slučaju da bolnica mora isplatiti odštetu, isti iznos bolnica može potraživati od svog necijepljenog radnika koji je zarazio pacijenta, budući da mu je bolnica omogućila cijepljenje”, navodi se u dopisu.

KBC Osijek potvrdio nam je autentičnost dokumenta. Kažu da im je bila dužnost upozoriti svoje djelatnike na mogućnost tužbi.

VIDEO DANA:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views