SPREMAJU SE NA INVAZIJU?

Kina pokazala moćne borbene mlažnjake koji su jednom bili obavijeni velom tajne: Poruka je kristalno jasna

Foto: Twitter

Ne zna se hoće li Kina napasti Tajvan, ali na aeromitingu u Zhuhaiju bilo je mnogo naznaka njezine sprenosti da to učini, među kojima i pokazivanje ‘nevidljivih’ borbenih zrakoplova J-20

Bilo je primjetnih uzdisaja iz gomile i strke kako bi se zgrabile kamere u trenutku kada su prvi mlažnjaci J-20 protutnjali nebom. Četiri vrhunska nevidljiva borbena zrakoplova uzletjela su u savršenom skladu, uz zaglušujući zvuk motora, javlja Sky News.

Bio je to prizor dizajniran da privuče pozornost. Ovi avioni, prethodno obavijeni velom tajne, sada su izloženi kineskoj javnosti i svijetu. Vjerojatno su bili glavni na kineskom nacionalnom aeromitingu koji je ovog tjedna održan u Zhuhaiju u južnoj Kini.

Događaj je proslava svega vezanog uz zrakoplovstvo, od onog osnovnog do borbenog.

Militarizirani događaj

Osim izlagača iz cijele industrije, izlagao je kineski akrobatski tim, bile su demonstracije visokotehnoloških dronova i prelet prvog domaćeg putničkog mlažnjaka u zemlji.

Bio je to vrlo militarizirani događaj u vrijeme kada svijet sve više strahuje što bi kineska vojska mogla učiniti. U gomili je bio i Yue Gang, umirovljeni pukovnik koji je više od 20 godina služio u kineskim oružanim snagama.

Sažeo je osjećaje mnogih ovdje – osjećaj ponosa kako se vojska razvila i povjerenja u ono što može postići.

‘Kineski nacionalni interesi šire se izvan granica’

“Kina pokazuje svijetu da je stvarno moćna zemlja. To ne znači samo da možemo braniti svoj nacionalni teritorij, nego i naše nacionalne interese izvan naše zemlje, jer se kineski nacionalni interesi šire i izvan granica”, rekao je.

No, mnogi se boje da ti “interesi” uključuju i mogući pokušaj Kine da preuzme kontrolu nad Tajvanom, samoupravnim otokom koji vidi kao svoj. To je dugogodišnji san predsjednika Xija.

To je pitanje u središtu pozornosti ovoga tjedna kada Greg Hands, britanski ministar trgovine, posjećuje Tajvan. Iako je rekao da se razgovori odnose na trgovinu, svaki posjet nekog stranog državnika Tajvanu kojim se daje potpora tajvanskoj autonomiji, Kina doživljava kao provokaciju.

Kristalno jasna poruka s aeromitinga

Čini se da je službeni Peking već dao odgovor na to jer je u utorak poslao više borbenih zrakoplova prema Tajvanu nego ikad od ljeta kada je čak 31 prešao tzv. “srednju liniju”, odnosno neslužbenu pomorsku granicu Kine i Tajvana. Napetost je najveća u posljednje vrijeme.

Među tim borbenim zrakoplovima bili su i mlažnjaci J-20.

Ne zna se hoće li Kina doista poduzeti invaziju na Tajvan, ali na spomenutom aeromitingu bilo je mnogo naznaka njezine spremnosti da to učini – od izloženih novih amfibijskih vozila do simulacije invazije na izmišljeni planinski otok. Poruka koju je Kina htjela poslati bila je kristalno jasna: njena vojska je modernizirana i transformirana, sposobna voditi međunarodni rat ako bude potrebno, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari