KLANA ODAHNULA? Medarić: Situacija u Klani puno bolja, u tijeku sanacija štete

Na početku današnjeg redovitog susreta s novinarima, zamjenica župana Marina Medarić osvrnula se na poplavu u Klani

Do poplave je došlo nastalu nakon što je tijekom osam sati palo 204 litre kiše po m2, rekavši da je danas situacija puno bolja te da je u tijeku sanacija štete. Od jutra su na terenu službe koje popisuju štete koje su većim dijelom nastale u općinskim ustanovama, vatrogasnom domu i kinu, a poplavili su i podrumi.

Medarić je zatim prokomentirala županijske teme iz područja socijale i zdravstva. Primorsko-goranska županija je u proračunu osigurala 25.000 kuna za vozilo koje će se kupiti KD “Komunalac” iz Vrbovskog za žene iz udruge koje će pomagati udaljenim mjestima i starijim građanima. Kako je Županija osnivač domova za starije, osim institucijske skrbi u domovima dužna je o starijim građanima brinuti i kroz vaninstitucijsku skrb koja uključuje brigu o starijima i dostavu obroka.

“Isto to pokušavamo na otocima i Gorskom kotaru, ali znamo da postoji puno malih sela u kojima živi po nekoliko stanovnika i upravo zato se nabavlja vozilo kojim će se starijima pomagati tijekom zime u izoliranim selima. Nedavno je to napravljeno s Gradom Delnice, a sada je na redu Vrbovsko”, rekla je Medarić.

Dječja pravobraniteljica županije uputila je poziv za pomoć obitelji s djetetom s područja Bakra u kojem je oboje roditelja slijepo na koji se Županija odmah odazvala. Naime, postojala je opasnost da se dijete oduzme roditeljima jer nisu u mogućnosti brinuti o njemu pa je Županija sa Gradom Bakrom i državom uskočila u pomoć, izdvojivši 20.000 kuna kojim će se financirati osobu koja će brinuti o djetetu dok se ne osamostali.

Treća tema bila je obnova stare škole u Fužinama koja ne radi već 10 godina i poprilično je dotrajala. Namjera Županije je da se centar za mlade kakav je u Lovranu napravi i za područje Gorskog kotara. Stoga će, u suradnji s općinom, izdvojiti 140.000 kuna za obnovu zgrade škole kako bi u njoj moglo djelovati Društvo “Naša djeca”.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 5. srpnja je objavio natječaj Europskog socijalnog fonda na koji se mogu javiti udruge, posebno one s područja otoka i Gorskog kotara, koje rade s mladima i socijalno ugroženima. Tu u 5 prijava Županija sudjeluje s raznim udrugama s područja Gorskog kotara kako bi se dobila sredstva za njihov rad.

Na kraju konferencije za medije, zamjenica župana izvijestila je da Primorsko-goranska županija kroz svojih 6 zdravstvenih ustanova specijalizira oko 50 mladih liječnika i za to godišnje izdvaja oko 8 milijuna kuna. Prošle godine u srpnju ministar Nakić donio je poseban pravilnik kojim se troškovi usavršavanja spuštaju s realnih 600.000, koliko specijalizant košta ustanovu, na 40.000 kuna.

Time su ustanove bile prisiljene sklopiti aneks ugovora sa specijalizantima i cijenu drastično spustiti. Tako je dovedena u pitanje financijska stabilnost u narednih 5 godina pa je udruga poslodavaca tu odluku tužila ustavnom sudu. U srpnju ove godine, odlukom Ustavnog suda sporne odredbe Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine su ukinute.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views