BLEF ILI...?!

Koliko su opasne izjave Lavrova o nuklearnom ratu? Hrvatski vojni analitičar: ‘Nisam siguran da bi bilo preživjelih’

Černobil. Foto Ilja-NedilkO/unsplash

‘Uvijek kada imaju velikih vojnih problema, posežu za takvim tvrdnjama’, rekao je vojni analitičar Mandić

Glavni tajnika UN-a, Antonio Guterres i ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak su se sastali u Moskvi. Iako je Guterres došao s molbom da se zaustavi rat u Ukrajini, Putin ga je samo saslušao, ne obećavajući ništa.

Vojni analitičar Ivica Mandić za Dnevnik Nove TV komentirao je situaciju u Ukrajini, kao i tvrdnje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da postoji značajan rizik od širenja oružanog sukoba izvan Ukrajine

‘Izjave Lavrova nisu opasne’

“S obzirom na to da te tvrdnje nije izrekao po prvi put, nisu opasne. Nitko normalan neće povesti nuklearni rat jer neće biti pobjednika. Nisam siguran ni da bi bilo preživjelih. Uvijek kada imaju velikih vojnih problema, posežu za takvim tvrdnjama”, rekao je Mandić, istaknuvši pritom da se radi o “čistom političkom blefu”.

Osvrnuo i na navode da NATO cijelo vrijeme naoružava i podržava Ukrajinu te da tako sudjeluje u sukobu. “Četrdeset država je danas bilo u Ramsteinu i četrdeset država svijeta pomaže Ukrajini jer je njihov sustav vrijednosti takav. S takvom reakcijom svijeta, Rusija nije ni računala niti je znala prosuditi. Naprosto, kada imate takvu reakciju svijeta onda ćete reći da je to NATO koji s tim nema baš nikakve veze”, kazao je Mandić.

Zašto je Rusima važna regija na istoku Moldavije?

U sukob je uvučena i separatistička regija na istoku Moldavije – Pridnjestrovlje, gdje već dva dana odjekuju eksplozije te se postavlja pitanje zašto je ona toliko važna Rusima. “U principu im i nije toliko važna”, kazao je Mandić, pa nastavio: “Važno je povećati probleme u odnosu na sadašnje. Riječ je o zamrznutom sukobu iz 90-ih godina prošlog stoljeća kada su se formirale nove države. Taj jedan dio su Rusi zauzeli kao mirovne snage”, napomenuo je vojni analitičar.

Osvrnuo se i na činjenicu da je od početka ruske invazije na Ukrajinu prošlo više od 60 dana.

“Ruska Federacija u Ukrajini ima 75 taktičkih bojnih skupina i njihova borbena moć pomalo dolazi kraju. Nije nam poznato koliko brzo će ukrajinske Oružane snage integrirati u svoj sustav američke haubice, bespilotne letjelice, nove tenkove, itd. Ne znamo točno kada će oni to moći, to nije tako lako, ali su na dobrom putu u svakom slučaju”, zaključio je vojni analitičar Ivica Mandić, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari