KONOBARSKI ŽIVOT

‘Koliko vam je manja bakša od uvođenja eura?’ Jednostavno pitanje izazvalo neviđeni potres na mrežama

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Na jednoj Facebook stranici konobari su podijelili iskustva koja doživljavaju tijekom smjene, otkako je u Hrvatskoj uveden euro

“Koliko vam je manja bakša od uvođenja eura?”, glasilo je pitanje na Facebook stranici “Konobarski život”, to je stranica na kojoj se virtualno okupljaju konobari iz regije i komentiraju promjene u ugostiteljstvu. Ovaj su put neki podijelili svoja iskustva koja doživljavaju tijekom smjene u kafićima/restoranima, te su se požalili na nekoliko stvari otkako je u Hrvatskoj uveden euro.

Je li krivac euro ili kartično plaćanje?

“Znači, prvi dan rada s eurima, dobila sam 4 centa u cijeloj smjeni”, otkrila je Jozefina, a konobarica Snježana je dodala: “Nemam ni za kavu.”

Linda se požalila: “Ostavi mi 25 centi i misli da je baja”, dok su drugi došli do glavnog problema, a to su kartice.

“Problem su kartice jer nitko ne diže eure pa karticama plaćaju”, “Je*eno 21. stoljeće ne može ostaviti bakšu na karticom, to nema nigdje”, požalili su se neki konobari.

Naime, jedan je Slovenac objasnio kako je to u početku bilo kod njih: “Nije toliko problem u euru, i kod nas u Sloveniji u početku je bilo slabije, pa su kasnije ostavljali više. Problem je sad u karticama, sve više se plaća karticom i sve manje se ostavlja, jer sad nema kusura za vraćati i narod ne nosi više sitno sa sobom.”

Neki konobari ipak hvale euro

Drugi konobari su ipak priznali da nikada nisu imali veću “bakšu”.

“Veća je, barem za 20 posto”, “Puno veće, bake umjesto 5 kuna ostave 5 eura”, “Nikad bolja bakša, ne stigne se prebrojati poslije smjene, živio euro najjači novac na svijetu”, nizali su se pozitivni komentari na spomen eura.

Osim pozitivnih i negativnih komentara na račun eura i kartičnog plaćanja u kafićima i restoranima, jedan se konobar našalio na račun onih “škrtijih” gostiju.

“Uzima neki dan gost (u restoranu) sav kusur i pita me: Kako ste se naviknuli na ove eure, kako ide? Velim ja njemu, a čujte, tko je bio gospodin s kunama, taj je i s eurima”, ispričao je konobar Andrija, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari