PRATITE UPUTE

KORAK PO KORAK DO E-PROPUSNICE: Vodič kako se prijaviti, ispuniti i zatražiti dopuštenje za put

Foto: Riportal.hr/screenshot

Osim što olakšava proces izdavanja, sustav odmah prepoznaje i osobe kojima je određena samoizolacija

Usluga “e-Propusnica” zamišljena je kao “alat” kojim će seubrzati i digitalizirati cijeli proces te evidentirati sve izdane propusnice.

Temeljem Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, građanima su se izdavale fizičke propusnice za potrebna putovanja. Kako bi se rasteretili stožeri te ubrzao proces, Ministarstvo uprave je odmah po Odluci iniciralo digitalizaciju procesa te zajedno s IT sektorom i nadležnim resorima produciralo sigurno digitalno rješenje za e-Propusnice.

“Sustav je namijenjen građanima u dijelu zahtjeva prema obiteljskim liječnicima, stožerima civilne zaštite te po potrebi poslodavcima. U dijelu izdavanja propusnica sustav je namijenjen pravnim osobama, liječnicima te ovlaštenim osobama u stožerima civilne zaštite“, izjavio je ministar uprave Ivan Malenica na konferenciji za medije povodom predstavljanja e-Propusnica.

Puno teža zloupotreba

Građani će e-Propusnicu moći zatražiti preko objedinjenog sustava e-građanin,  preko kojeg se i inače mogu zatražiti potvrde od raznih državnih tijela , ali i preko stranice epropusnice.gov.hr  na kojoj je i detaljno objašnjen postupak izdavanja.

Osim što će se online izdavanjem propusnica rasteretiti sustav, tako će se onemogućiti, ili barem otežati zloupotreba jer će sustav odmah prepoznati osobe koje su u samoizolaciji.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=aR5zcO0Qwks&feature=emb_logo

Koraci su relativno jednostavni, osobito za osobe koje već koriste sustav e-građanin

·          U internetskom pregledniku upišite adresu https://epropusnice.gov.hr

·         Odaberite listu vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu (token određenih banaka, ePASS i sl.)

·         Potvrdite svoje podatke

·         Ulaskom u korisničko sučelje, izaberite jednu od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva

·         Ako želite predati zahtjev za izdavanjem propusnice, ispunite tražene podatke te potvrdite zahtjev.

https://www.youtube.com/watch?v=npD1xs6s55E&feature=emb_logo

Podaci dostupni i MUP-u

Podaci o izdanim e-propusnicama će, s vremenskim odmakom od najviše sat vremena, biti dostupni MUP-u radi provjere na terenu. Izdane e-propusnice će se dostaviti građanima elektroničkim putem u osobni korisnički pretinac, na e-mail, a po potrebi će se moći ispisati na pisaču. Također će se moći koristiti na mobitelu jer e-propusnica sadrži i QR kod.

https://www.youtube.com/watch?v=aR5zcO0Qwks&feature=emb_logo

I dalje ih potvrđuju iste institucije

Ipak, savjetuje se da ih građani imaju isprintane kako bi se mogle pregledati i preko stakla (automobila) kako se policajci, ali i građani ne bi izlagali riziku od zaraze.

Propusnice će i dalje izdavati poslodavci (za zaposlenike), liječnici (za pacijente) i civilna zaštita (za građane), u skladu s odredbama iz odluke Stožera, no sve će podatke o onima za koje izdaju propusnice morati upisivati u aplikaciju te će tim podacima raspolagati državna tijela, donosi net.hr

Moguće i bez e-građanina

U slučaju da pojedini građani nemaju pristup navedenim prijavama svi dosadašnji kanali predaje zahtjeva za izdavanjem propusnica, poput slanja elektroničke pošte nadležnom tijelu ili osobnoj dostavi zahtjeva, za sada još vrijede, ističe se.

Eventualna pitanja u vezi s funkcionalnostima sustava e-Propusnice za građane možete uputiti službi za podršku: epropusnice@uprava.gov.hr (0-24 h) ili na telefon: 0800 8090 (od 8 do 17 sati)
Detaljnije razloge za izdavanje propusnica možete vidjeti i na stranicama korona.hr, epropusnica.gov.hr

Vitmir Dragčević

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari