ISTRAGA WHO-A

Korona ipak nije “pobjegla” iz laboratorija?! Objavljeni prvi rezultati istrage o podrijetlu virusa!

Pixsell

COVID-19 najvjerojatnije je pronađen u pangolinima i šišmišima, što sugerira na te životinje kao domaćine, ali uzorci virusa pronađeni u tih životinja nisu identični virusu SARS-CoV-2

Istraga Svjetske zdravstvene organizacije o podrijetlu COVID-19 objavila je da virus, koji je doveo do svjetske pandemije, najvjerojatnije nije potekao iz laboratorija, piše SkyNews.

Međunarodni tim znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), radeći sa stručnjacima iz Kine, istražuje kako je započela pandemija covida-19. Tim je posjetio ključna mjesta u Wuhanu, gdje su zabilježeni prvi slučajevi i razgovarao s pacijentima, osobama koje su prve zaražene te kineskim znanstvenicima, prenosi Net.hr

Liang Wannian, šef stručne skupine za odgovor na COVID-19, Kineskog nacionalnog zdravstvenog povjerenstva, rekao je da je COVID-19 najvjerojatnije pronađen u pangolinima i šišmišima, što sugerira na te životinje kao domaćine, ali uzorci virusa pronađeni u tim životinjama nisu identični virusu SARS-CoV-2.

Prenio se na ljude putem posredničke vrste

Liang je također rekao da se u trenutku prijenosa na tržnicu Hunan virus također širio na različitim mjestima diljem Wuhana.

Doktor Peter Ben Embarek, glavni stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za zoonotske bolesti , rekao je da se virus najvjerojatnije prenio na ljude putem posredničke vrste koja je genetski bliža ljudima od šišmiša ili pangolina.

“Sav rad na virusu i pokušaj identificiranja njegovog podrijetla nastavlja se usmjeravati prema prirodnom spremniku ovog virusa i sličnih virusa u populaciji šišmiša”, dodao je.

Također se smatra vjerojatnim da se virus mogao prenijeti iz smrznute hrane, prema dr. WHO-u Peteru Ben Embareku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari