VIROLOZI ZBUNJENI

Dvaput dobili koronu?! Stručnjaci: virus se može pritajiti u tijelu. No ima još jedna teorija!

Idi na originalni članak
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Pacijenti su proglašeni zdravima, no nakon nekog vremena opet su bili pozitivni na koronavirus

Oglas

Nakon što bili u izolaciji i ozdravili od koronavirusa, nekim pacijentima bolest se ubrzo vratila. Tako je i u Južnoj Koreji gdje je 51 osoba po drugi put u kratkom periodu opet pozitivna na COVID-19!

Stručnjaci smatraju da im je virus ostao u tijelu, pritajio se i reaktivirao u nekom trenutku, a isključili su mogućnost da su se ljudi opet zarazili.

U korejskom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti kažu kako koronavirus u ljudskim stanicama može „spavati“, no nemaju objašnjenje što ga aktivira i hoće li pacijenti opet biti zarazni.

Za sada, međutim, nema dokaza da koronavirus uistinu i djeluje na ovaj način, a istraživanja na majmunima pokazala su upravo suprotno.

Međutim, jedan od pet testova na koronavirus je – lažan pa znanstvenici to uzimaju kao objašnjenje.

Infektolog Paul Hunter sa Sveučilišta East Anglia pojasnio je za Daily Mail: „Slažem se da nije riječ o tome da su ponovno zaraženi, no isto tako mislim da nije došlo do ponovne aktivacije virusa. Smatram da je najvjerojatnije objašnjenje kako su njihovi testovi kada su proglašeni zdravima bili lažno negativni.“

Podsjeća da testovi na koronavirus mogu dati pogrešan nalaz u čak 20 do 30 posto slučajeva. Smatra da se upravo to dogodilo u Južnoj Koreji te da su pacijenti pušteni iz izolacije prije nego što su stvarno ozdravili, odnosno bili bez virusa.

Professor Mark Harris, virolog sa Sveučilišta u Leedsu, također smatra da je malo vjerojatno da bi se pacijenti ponovno zarazili nakon što su preboljeli koronu.

„Stekli bi imunitet koji bi spriječio novu infekciju. Vjerojatno se radi o tome da ipak nisu potpuno ozdravili, odnosno da su bili zaraženi i kada su proglašeni zdravima“, ocijenio je Harris.

Vijesti.hr

Exit mobile version