PRIJETI STARI NEPRIJATELJ

Korona uzvraća udarac: U Austriji 11.000 novozaraženih, a i mi imamo ogroman skok; Nove podvarijante su otporne i na cjepivo i na preboljenje

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nova studija je pokazala kako podvarijante omikrona BA.4 i BA.5 izbjegavaju antitijela i kod onih koji su preboljeli koronavirus, ali i kod onih koji su se u potpunosti cijepili

Ljetna sezona je pred vratima, a na vratima su se pojavili problemi na koje smo polako i zaboravili. Riječ je, naravno, o koronavirusu.

Naime, u srijedu je u Hrvatskoj zabilježeno 834 nova slučaja zaraze, a umrle su četiri osobe, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer Civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva se tako popeo na ukupno 2834, a među njima je 188 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru četiri pacijenta.

Skok je to od sto posto kada se uzme u obzir da je prošle srijede bilo 547 novozaraženih i 2098 aktivnih slučajeva. Dan ranije, 21. lipnja, bilo je svega 397 novih slučajeva zaraze.

Mjera nema

Ipak, Hrvatska nije izuzetak. U zemlju stiže velik broj turista iz zemalja u kojima raste broj zaraženih, a jedna od njih je i Austrija.

Kako prenosi Fenix magazin, u Austriji je s utorka na srijedu zabilježeno gotovo 11.000 novih slučajeva zaraze. Točnije, njih 10.898 i uz šest preminulih. To je rekordna brojka koja pomalo začuđuje u ovo toplo ljetno vrijeme. Ono što je u Austriji vidljivo posljednjih dana i tjedana je stalni rast broja novozaraženih, već dominirajućim podvarijantama koronavirusa BA.4 i BA.5. U Beču one čine čak 70 posto ukupnih zaraza.

Da se brojke u tjedan dana gotovo udvostručuju potvrđuje i podatak da je prošle srijede broj novozaraženih iznosio “samo” 6.869. Austrijski ministar zdravstva Johannes Rauch je danas novinarima rekao kako je to “očekivano”, te da rast broja novozaraženih dnevno ide “u smjeru 10.000 i 15.000”. Unatoč tome austrijska Vlada još uvijek ništa ne poduzima i kako je ministar naglasio “računa na samoodgovornost” austrijskih građana.

Ono što je također zabrinjavajuće je da posljednjih dana i tjedana u Austriji raste i broj pacijenata na bolničkom liječenju, te na intenzivnoj njezi, što nije baš dobro. Dakle, ovo će ljeto, prema ocijeni stručnjaka biti znatno drugačije od onog prošlogodišnjeg, unatoč tome što sada ima mnogo više cijepljenih.

Varijante otporne na cjepivo i preboljenje

Da stvari budu gore, procjene su pokazale da su trenutno dominirajuće virusne podvarijante još znatno zaraznije od onoga što su pokazale procjene u mjesecu svibnju. No, ni tu nije kraj lošim vijestima jer prema novoj studiji znanstvenika iz bolnice Beth Israel Deaconess, podvarijante omikrona BA.4 i BA.5 izbjegavaju antitijela i kod onih koji su preboljeli koronavirus, kao i kod onih koji su se u potpunosti cijepili.

Točnije, ustanovili su da su razine neutralizirajućih antitijela koje izaziva prethodna infekcija ili cijepljenje nekoliko puta niže protiv podvarijanti BA.4 i BA.5 u usporedbi s izvornim koronavirusom. Ipak, stučnjaci još uvijek smatraju da cjepivo protiv covida-19 može zaštititi od pojave težih simptoma bolesti, prenosi CNN.

“Primijetili smo trostruko smanjenje neutralizirajućih antitijela nastalih nakon cijepljenja ili prošle infekcije kod podvarijanti BA.4 i BA.5 u usporedbi s BA.1 i BA.2”, rekao je virolog Dan Barouch iz bolnice Beth Israel Deacons u Bostonu.

“Naši podaci pokazuju da će ove nove podvarijante omikrona vjerojatno dovesti do porasta infekcija među populacijom s visokom razinom imuniteta. Međutim, smatramo da cjepivo i dalje pruža značajnu zaštitu od razvoja teških oboljenja”, dodao je.

Izbjegavaju antitijela

Nalazi ovog istraživanja su u skladu s drugom studijom koju su nedavno objavili znanstvenici sa Sveučilišta Columbia. Naime, i oni su otkrili da podvarijante BA.4 i BA.5 mnogo bolje izbjegavaju antitijela u usporedbi s drugim podvarijantama omikorna.

BA.4 i BA.5 su varijante koje se izuzetno brzo šire, a stručnjaci očekuju da će u sljedećih nekoliko tjedana postati dominante u SAD-u, Velikoj Britaniji i ostatku Europe, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari