IPAK, OPREZ!

Ponovno znatno opao broj novooboljelih od koronavirusa! Preminule tri osobe

Foto. Pixsell

U Hrvatskoj je zabilježeno u 24 sata 18 novih oboljelih osoba. Na respiratoru je 27 bolesnika

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da je u Hrvatskoj 18 novooboljelih od koronavirusa, 1832 ukupno. Tri osobe su preminule.

“Ukupno je 21.647 testiranih. Pozitivnih je 8,53 posto. Dvije osobe su preminule u Splitu, žena i muškarac te jedna žena u KB Dubrava. Na respiratoru je 27 bolesnika. 361 bolesnik je hospitaliziran. 374 osobe su otpuštene iz zdravstvenih ustanova. Sve skupa je 615 oporavljenih s onima koji su se liječili kod kuće”, rekao je ministar Vili Beroš.

“Moramo biti prezni i dalje, moramo biti i mudri. Ne smije nas ovaj dobra rezultat pokolebati u poštivanju mjer. Da od početka nismo bili ovako promišljeni, danas ne bi imali ovakve rezultate. I dalje vas molim na oprez”, dodao je.

Ministar se osvrnuo i na upite trudnica.

”Negdje sam čuo da se trudnice boje da bez propusnica neće moći iz županija. Želim naglasiti da to nije slučaj, one će moći s obzirom na svoje stanje doći do bolnice i obaviti porod bez poteškoća. I još jedna nova vijest: u bolnici u Puli pokrenuto je testiranje istom metodom kao i u Zagrebu i ostalim dijelovima zemlje.”

Ministar Davor Božinović objasnio je koje su to nove odluke koje stupaju na snagu od ponoći:

– Prve odluke istječu sa 19.4., danas je Stožer donio pet odluka kojima se produžavaju odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti… Ona s primjenjuje do 4. svibnja, produžene su za 15 dana.

Odluka o graničnim prijelazima za tranzitni promet teretnih vozila se primjenjuje do 18. svibnja.

”To su odluke koje su harmonizirane na razini EU. Odluka o tranzitu kamiona koji idu preko teritorija RH znači da napuštamo model konvoja. Kamioni će moći ulaziti redovito. Svi koji kroz RH budu tranzitirali dobit će obavijest od strane granične policije u kojoj će stajati da su obvezni koristiti autoceste, da nije dopušteno zaustavljanje osim točno određenih mjesta, a dobit će popis tih mjesta. Mislimo da ćemo time ubrzati prekogranične procedure vezano za teretni promet kamionima, ali voditi računa o tome da ne bude zlouporaba i da svi poštuju propisane mjere. Donijeli smo odluku o uvođenju izvanredne teretne linije u pomorskom prometu Zadar-Ancona, od 26. travnja, u skladu s preporukama epidemiologa. Do tada se ta linija mora pokrenuti da ne bi bilo rizika.”

Božinović je progovorio o novoj mjeri oko kretanja unutar županija.

”Što se tiče odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, tu smo otvorili mogućnost županijskim stožerima da predlože Nacionalnom stožeru da se ta mjera može primjenjivati tako da se u okviru jedn županije ne moraju koristiti e-propusnice. Time smo omogućili veću mobilnost koja je jedan od tri najveća faktora rizika, ali ograničili smo na 21 županiju, što znači da će lokalni stožeri procjenjivati situaciju i predlagati, a mi ćemo donijeti s njima odluku. Naravno, ako se pojavi žarište ili neka posebna situacija, onda se mogu donijeti posebne mjere za tu općinu ili neki drugi prostor na području županije. To su odluke koje smo donijeli, koje stupaju na snagu večeras u ponoć, a onda nakon toga ide njihova realizacija.”

Krunoslav Capak kazao je da danas imamo vrlo povoljnu brojku kakvu već dugo nismo imali.

“To je epidemiološki jako dobro, ali moramo imati u vidu činjenicu da to znači da se situacija poboljšava, ali imamo i opterećenje otprije, imamo oko 500 novooboljelih. Možda pokraj njih ima još i asimptomatskih kliconoša za koje ne znamo. Opasnost nije prošla. Počinjemo razmatrati da pojedine mjere ukinemo. Jedan od ključnih faktora širenja virusa je mobilnost. Procijenili smo da imamo povoljnu situaciju i da možemo maknuti ograničenja kretanja unutar županija, između županija će ostati i dalje ograničeno. Još nismo pobijedili koronavirus. Mjere ćemo micati pažljivo”, rekao je.

Capak je rekao da ne može komentirati odluku Grada Zagreba da karantenu smjesti u privatni hotel, kao ni obrazloženje iz Grada da su to napravili zbog blizine Arene Zagreb gdje su se trebali smještati oboljeli. “To može biti povoljan faktor, ali ne znam je li presudan u ovom slučaju”, rekao je Capak.

Na upit što je s testiranjem u domovima za starije, odgovorila je Alemka Markotić: ”Postoje dvije vrste testova, molekularni i još jedna koju testiramo posljednih nekoliko dana. Svi oni iz domova za starije koji su imali simptome su testirani. Ono što će se dalje pokušati napraviti je da će se koristiti brzi testovi za serološke testiranje. Stariji se mogu testirati i ako se radi o COVID-19 unutar 6-10 dana”.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari