NEGATIVAN TREND

REKORDNE BROJKE Imamo 208 zaraženih u jednom danu, dvije osobe su preminule

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Ukupno se 6258 osoba zarazilo novim koronavirusom, od kojih je 163 preminulo, a 5134 se oporavilo.

Najviše novozaraženih ima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 77, i u Gradu Zagrebu, 50.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6258 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 163 preminul0, a 5134 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 3158 osoba. Do danas su ukupno testirane 134.742 osobe, od toga 1249 u posljednja 24 sata. Prosječna dob novooboljelih je 31 godina i kliničke slike su blage.

“Jedan od glavnih slučajeva zašto su kliničke slike blage, jesu jer su većinom mladi inficirani. Ono što mladi moraju percipirati, jest da moraju biti odgovorni zbog drugih, ne zbog samih sebe. Apeliram na njih da se osvjeste. Ne moraju se potpuno odreći zabave, ali moraju biti odgovorni, da drže distancu, poštuju higijenske mjere… Molim mlade da pomognu zauzdati ove brojke”, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Opasnost za turističku sezonu

Postoji mogućnost da nam sve ovo pokvari turističku sezonu, toga su u Stožeru svjesni.

“Postoje mnoga mjesta gdje su se ti mladi zarazili. Možemo reći da je oko dvije trećine njih boravilo u većim okupljanjima u noćnim barovima”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pa je Davor Božinović nastavio o zabrani prelaska granice u neke od zemalja:

“U Hrvatskoj postoji generalna zabrana za ulazak preko graničnih prijelaza, osim za građane EU. Naravno da smo u kontaktu s kolegama iz Slovenije i Austrije. Najviše se radi na tome da se ukaže na specifičnost na pojedine situacije u regijama. Nije ista situacija u županijama u kojima je danas više od pola oboljelih i u nekim drugima. U županijama u kojima uglavnom borave austrijski i slovenski turisti je situacija dobra. Mi sada komuniciramo s vlastima u tim zemljama. To je dio pristupa svih zemalja koje bi željele da na jesen imaju što bolju epidemiološku situaciju. Samo tri županije su u crvenoj zoni prema metodološkim podacima.”

Markotić je potom još jednom pojasnila detalje oko virusa i njegova prenošenja.

“Ako se virus detektira na nekoj površini ne mora značiti da je on virulentan. Znači, pakiranja i sve što može biti kontaminirano moramo otvarati i pohranjivati sve u higijenskim uvjetima. Prenosi se kapljičnim putem, naravno da koncentracija može biti i u zraku. Samim nekakvim aktvnosima u nehigijenskim uvjetima može se dići određeni aerosol. Gdje se pridržavamo mjera, širenje je puno rjeđe.”

Brojke se ne podudaraju, Hrvatska objavljuje drugačije od onih zemalja u koje se vraćaju turisti.

“Ono što dobijemo službenim putem, te podatke imamo, riječ je o 54 osoba. To je brojka od kraja šestog mjeseca. Postoje europski i globalni sustav, a kad nam stigne prijava, radimo istragu”, objasnio je Capak.

Što će nam se dogoditi na jesen, prvenstveno za zdravstveni sustav koji je pod opterećenjem već sad?

“O tome se razmišlja. Nisam zadužen za primarnu zdravstvenu zaštitu. Neće doći do kolapsa. Da nema dovoljno liječnika, to je točno. I ginekologa i pedijatara i liječnika obiteljske medicine. Značajne se mjere već nekoliko godina poduzimaju po tom pitanju. Iz EU fondova smo povukli novac za specijalizaciju, ali ona traje nekoliko godina pa nećemo manjak uspjeti brzo nadoknaditi. Nastojimo se popuniti na razne načine. Razgovara se i s lokalnom samoupravom, da stimuliraju liječnike kako bi došli u ruralna područja. Poduzimaju se trajne mjere. Prenapregnuti smo zbog korone i rekao bih da je u sustavu javnog zdravstva, ali i druge specijalnosti koje trpe zbog mjera… svi smo prenapregnuti. Siguran sam da će Ministarstvo zdravstva naći način riješiti tu problematiku”, objasnio je Capak.

Božinović se osvrnuo i na možebitne probleme s Austrijom.

“Postoji intenzivna komunikacija s Austrijom gdje se tumači ova situacija po županijama, epidemiološka situacija je povoljna u županijama u kojima se većinoom odmaraju Austrijanci.”

Božinović se susreo i sa škakljivim pitanjem o noćnim klubovima, za koje je dojam da nisu bili toliko važni za gospodarstvo, posebno u smislu rizika koji predstavljaju.

“Turizam nije samo smještaj ni plaža ni more, u to je uključen i ugostiteljski sektor. Mi smo od početka krize, a pogotovo u ovom razdoblju otvaranja, komunicirali s javnošćui sa što više ljudi, mi pokušavamo održati balans između poslovanja i zdravlja. Mi smo nekoliko mjera donijeli prije ove jučerašnje mjere koje ukazuju svima na nužnost pridržavanja mjera… Zatim smo donijeli mjeru ako se potvrdi infekcija da se taj objekat mora dezinficirati da se svi zaposlenici moraju testirati, ta mjera je zapravo zatvaranje dok se to ne rijesi. I ova nova mjera koja je zapravo zbog toga da se u kasnim noćnima satima ljudi ne okupljaju. Mi smo imali do prije nekoliko dana situaciju da su nam brojevi počeli padati, bilo je oko 20 do 30 i procjena je bila da ćemo možda ići u još boljem smjeru, ali onda kad se pojavi situacija na koju treba hitno reagirati onda se donese takva odluka. Naravno da nam je svaki gost važan i dobrodošao, činimo sve da se u Hrvatskoj osjećaju sigurno. Mislim da brojke pokazuje da se naši gosti koji dolaze iz tradicionalnih tržišta ovdje osjećaju dobro. Siguran sam da ćete doiti potvrde moje teze ako ih to pitate.”

Vanja Deželić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari