BORBA S KORONAVIRUSOM

Stožer PGŽ od Nacionalnog Stožera traži veće količine cjepiva: ”Spremni smo financijski sudjelovati”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

„Stožer civilne zaštite PGŽ uputit će pisani zahtjev Nacionalnom stožeru za povećanim dozama cjepiva“, rekao je načelnik Stožera Mladen Šćulac na konferenciji za novinare održanoj po završetku današnje sjednice.

Dodao je da se takav zahtjev argumentira porastom broja zaraženih, velikim brojem zdravstvenih i socijalnih radnika u našoj Županiji koji su bili u prioritetu za cijepljenje te dolaskom turističke sezone. „Ukoliko se država radi nedostatka cjepiva odluči na interventni uvoz, Primorsko-goranska županija spremna je u toj nabavi financijski sudjelovati“, rekao je Šćulac. Među zaključcima Stožera je i nastavak povećanog obuhvata dnevnog testiranja, u čemu PGŽ od izbijanja epidemije prednjači u odnosu na druge županije.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović istaknuo je kako je u Županiji od početka tjedna prisutan vrlo visoki rast novooboljelih od čak 40 posto te najavio veći nadzor nad propisanim mjerama. „Današnja brojka od 234 novooboljele osobe, jučerašnjih 267, prije toga 300, govori da za sada nismo uspjeli zauzdati širenje u populaciji,“ rekao je Mićović te dodao da preventivni dio funkcionira jako dobro te se proaktivno, velikim brojem testiranja traže žarišta virus.

„Takvim ranim otkrivanjem virusa želimo smanjiti opterećenje bolničkog sustava jer se broj zaraženih na bolničkom liječenju također nešto povećava. Danas taj broj iznosi 78, od toga je 6 osoba na respiratoru. Preminula je jedna osoba. Jučer su preminule 2 osobe, jedna od njih je bila iz Ličko-senjske županije. Konstantno se radi na traženju žarišta, dnevno se radi izuzetno veliki broj testiranja, a sve s ciljem zaustavljanja transmisije“, naglasio je Mićović. Najavio je sredinom idućeg tjedna dolazak nešto većih količina cjepiva te rekao da je cilj je procijepiti oko 53 tisuće ljudi u roku od 2 mjeseca. Najavio je produženje rada punkta za testiranje u Rijeci, a ako se ukaže potreba i u ispostavama.

Docentica Vanda Juranić Lisnić s Medicinskog fakulteta u Rijeci izvijestila je o sojevima koji kolaju Primorsko-goranskom županijom te istaknula da su među 20-ak uzoraka, od čega je 16 bilo uspješno sekvencionirano, našli 5 uzoraka britanskog soja kojega karakterizira brža transmisija. Najavila je da će narednih dana retrogradno testirati 100-tinjak uzoraka kako bi se dobila jasnija epidemiološka slika.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views