CRNI REKORD

(UŽIVO) Dosad najviše preminulih osoba zaraženih koronavirusom – čak osam!

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nacionalni Stožer civilne zaštite na redovnoj konferenciji za medije objavljuje nove podatke o stanju sa zarazom koronavirusom u Hrvatskoj.

Od jučer imamo 39 novih osoba zaraženih koronavirusom, ukupno 1871. Od jučer je preminulo osam osoba: Zagreb dvije, Split tri, Osijek jedna, Dubrovnik dvije.

Na početku konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Vili Beroš kazao je nove podatke o zarazi koronavirusom u Hrvatskoj: u 24 sata imamo 39 novih slučaja, ukupno 1871 bolesnika. Testirano 24.183, jučer 2539. Postotak pozitivnih 7,74 posto.

“Nažalost od jučer je preminulo 8 bolesnika. U Klinici u Zagrebu dvije muške osobe, u splitu dvije muške osobe, i jedna ženska osoba, u Osijueku ženska osoba i u Duborvniku muška i ženska osoba. Svi preminuli imali su teške bolesti. Šest je bilo na respiratoru, a dvoje nije”, kazao je na počeku konferencije za medije.

“Koronavirus je i bio i još je veliki izazov za sve zemlje i zdravstvene sustave”, rekao je Beroš i dodao da se ministarstvo prilagođava situaciji i da traže balans kod mjera između održavanja svakodnevnih aktivnosti i odolijevanja zarazi.

“U trenutku velikog opterećenja može doći do urušavanja zdravstvenog sustava kao što se dogodilo državama u Europi”, kazao je Beroš te dodao da će poduzeti dodatne mjere u zdravstvenom sustavu da se zaštite najugroženije skupine. Drugi tjedan će te mjere biti upućene svima.

“Naporima Vlade sletio je avion iz Šangaja sa 70 tona zaštitne opreme”, kazao je na početku Beroš.

Zatvaranje restorana

Na pitanje na koji način restorani mogu dostavljati hranu, jer su neki zatvore. Glavni državni inspektor Andrija Mikulić odgovorio je da u Hrvatskoj ima oko 35.000 ugostiteljskih objekata. “U 31 su utvđene nepravinosti”, kazao je Mikulić i dodao da je izdano usmeno rješenje za zatvaranje objekta.

“Stranka je pozvana u ponedjeljak da dostavi dokumentaciju ako je posjeduje. Nije zatvoren objekt zato što je dostavljao hranu nego je netko postavio stol na javnu površinu. A to nije smio”, kazao je Mikulić. Najavio je da će se sutra održati sastanak na kojem će se razgovarati o postupanju prema poduzetnicima. “Poštivanje zakona i zaštita zdravlja su nam primarne zadaće”, rekao je Mikulić i dodao da se razgovara da se napišu nove upute za ugostitelje.

“Kada ugostitelji ispune mjere mi ćemo ići u obustavu postupaka i ti ugostitelji moći će raditi”, rekao je Mikulić.

Stanje u domovima

Na pitanje o stanju u domovina za starije i nemoćne ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je situacija relativno mirna. U Splitu je nekoliko novooboljelih štićenika i zaposlenika, ali je tu zahvaćeno nekoliko domova.

“Napravili smo 300 briseva zaposlenika i štićenika. Mali broj je pozitivan. I rekao bih da je situacija mirna”, kazao je Capak te dodao da su u Metkoviću pozitivna dva zaposlenika.

“U Dubrovniku imamo situaciju da su zaposlenici došli raditi na smjenu, među njima je nađeno četvero pozitivnih koji su potpuno asimptomatski”, kazao je Capak i dodao da zaposlenike domova treba testirati kada dolaze na posao. “Moramo pažljivo promišljati kako ćemo zaštititi domove od virusa”, kazao je Capak.

“Važno je imati svoj virus”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” Alemka Markotić komentirala je sjajan uspjeh klinike koja je uspjela uzgojiti virus u labolatoriju, što je prvi objavio RTL. “Tim je mjesec dana ranije imao već spreman test. Između ostalog, zbog napora svih ostali, ali zbog dijagnostike, smo možda u dobroj situaciji”, kazala je Markotić i dodala da imaju međunarodne ponude za istraživanja i studije.

“Važno je imati lokalne viruse jer kada se razvijaju cjepiva mora se znati hoće li biti i lokalni sojevi biti pokriveni s time”, kazala je Markotić. “Velika je stvar da imamo svoj virus”, kazala je Markotić.

“U literaturi nemamo dokaz da je virus nastao u laboratoriju”, kazala je Markotić te dodala da će se to nastaviti istraživati.

Ublažavanje mjera

Ministar unutranjih poslova Davor Božinović govorio je o mogućem popuštanju mjera. “Popuštanje mjera će biti vrlo promišljeno i oprezno. Neće se sve primijeniti odjedno, nego postupno”, rekao je Božinović.

“Činjenica je da Hrvatska uspjeva držati epidemiološku sliku kontrolabilnom. Od starta imamo dvocifreni broj oboljelih osoba. Činimo sve da naša crta koja bi bila vipše ravna nego uspravna održimo što više. To otvara mogućnost da se aktiviraju neki drugi dijelovi života, pogotovo gospodarstvo”, rekao je Božinović.

“Danas smo produžili tri odluke od 19.4. do 4. svibnja, a to su odluka o pogrebima, o mjerama prilikom sklapanja braka ili životnog partnerstva, kao i o zatvaranju dječjih igrališta. Do 17. svibnja se produžuje da se brodovima u međunarodnoj plovidbi zabranjuje ulazak u Hrvatsku”, kazao je Božinović.

Serološko testiranje

Na pitanje o serološkim testiranjima Markotić je kazala da nema zarazne bolesti gdje nema asimptomatskih infekcija koje se kreću od 1 do 10 posto. “Sigurno širim serološkim testiranjem ćemo naći osobe koje su preboljele asimptomatski”, rekla je Markotić te dodala da se to za ovaj virus još mpora ispitati. “Antitijela mogu biti zaštitna jedno vrijeme, dulje vrijeme ili doživotno, a vidjet ćemo kako će to biti kod ovog virusa”, rekla je.

“Teorije da treba pustiti da se svi zaraze ovise o tome kako će se ponašati virus. Hoće li ostavljati dugotrajan ili kratkotrajan imunitet. Ako toga ne bude trebat će nam dobro cjepivo”, kazala je Markotić.

Propusnice

Božinović je kazao da 10 županija zatražilo potpuno ukidanje propusnica na njihovom teritoriju. “Postoji inicijativa Grada Zagreba i Zagrebačke županije da se spoje pa da ne treba propusnica između Zagreba i Zagrebačke županije”, rekao je Božinović i dodao da će nakon konferencije donositi odluke.

“Vjerujem da ćemo veliki dio tih zahtjeva uvažiti”, kazao je Božinović.

Nasilje u obitelji

Ministar Božinović je kazao da je opća stopa kriminaliteta po svim linijama u padu, a to se odnosi i na nasilje u obitelji. “Činjenica je da postoji veći broj kaznenih prijava nego je to bilo prošle godine. Razlog je što je to nakon promjene zakona i tematskih sastanaka o nasilju u obitelji se postupanje policije više orjentiralo na podizanje kaznenih prijava”, rekao je Božinović.

“Sve pozivamo da svi koji znaju, ne samo žrtve, već susjedi ili tko ima bilo kakvo saznanje da se događa nasilje u obitelji, da to prijave, a policija će sigurno izlaziti na teren i utvrđivati što se dogodilo”, kazao je Božinović.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari