VIDEO U Hrvatskoj 71 novi slučaj zaraze koronavirusom, jedna osoba preminula

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Capaku su problem svadbe, Božinović se ‘obračunao’ s Milanovićem: ‘Mogu reciklirati što sam govorio’

U Hrvatskoj novih 71 slučajeva zaraze, jedna osoba preminula

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu obavijestio je javnost o osobama zaraženima koronavirusom kroz posljednja 24 sata. Ovaj put, to je bilo uživo.

Hrvatska je u 24 sata imala 71 novi slučaj koronavirusa, a jedna osoba je preminula. Na bolničkom liječenju su 132 pacijenta, od čega osam na respiratoru. Aktivnih slučajeva bilo je 754.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 4993 osobe zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 141 preminula, a 4099 se oporavilo.

Do danas su ukupno testirane 115.722 osobe, od toga 1632 u posljednja 24 sata.

“Brojke variraju. Imali smo manje brojeve i sad je ponovno skočilo. Radi se o žarištima, prije svega, u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Oboljeli su vezani uz vjenčanje u Hrvacama, imamo i karmine u Imotskom, a što se tiče Osječko-baranjske županije, imali smo momačku večer i vjenčanje. Žarišta su glavni izvor zaraza”, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

Odgovor Milanoviću

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otkrio je da bi se mjere mogle postrožiti, ali samo ako se žarišta neće moći kontrolirati, što ponavlja u posljednje vrijeme. Zatim je odgovorio na kritike predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, upućene Stožeru.

“Mogu samo reciklirati što sam govorio posljednjih dana. Stožer je utemeljen zakonom koji je predložila Vlada gospodina Milanovića 2015., a Sabor usvojio. Jedine promjene su s obzirom na ovu situaciju s pandemijom, koja se nije mogla predvidjeti, a time je Stožer, zajedno s izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, dobio ovlasti donositi odluke o provedbi mjera koje se određuju u suradnji s HZJZ, Ministarstva zdravstva i sve pod nadzorom Vlade. Da bude jasnije, danas smo imali sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, s vodstvom Grada Sinja, kako bi razgovarali o mjerama za organizaciju ovogodišnje Sinjske alke. Tu se razgovaralo o svim elementima, svim važnim momentima vezano za organizaciju alke. Nekoliko sati smo razgovarali. Nešto će ubrzo biti stavljeno na papir. U posljednjih nešto više od tjedan dana, Stožer je dobio više od 800 upita lokalnih stožera kako organizirati što imaju u planu. Mi od 0-24 svaki dan, bez obzira na vikende, razgovaramo kako odgovoriti tim zahtjevima. S tim da, mi možemo dati neki okvir danas ili sutra, ali to se može promijeniti u roku 24 sata s obzirom na epidemiološku sliku. To znači brzo donošenje odluka, to znači uključenost svih resora koji imaju nešto reći. Ovo je tijelo koje se bavi traženjem balansa, da gospodarstvo i turizam ne stanu. U ovom trenutku Hrvatska je šampion turizma, ne samo u Europi. Upravo zato što svakodnevno razmišljamo, dajemo preporuke i komuniciramo. Ništa od onoga što radimo nije ostalo izvan javnosti ili nedostupno onima koji nešto žele znati. Prema tome, mislim da naši rezultati najbolje pokazuju da je ovo jedan od najboljih modela nošenja s ovim virusom.”

Vanja Deželić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari