PROGNOZA VREMENA

KRAJ PAKLENOG VIKENDA Toplinski val popušta, meteorolog najavio nestabilnu atmosferu

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Prošlog je vikenda, primjerice, na meteorološkoj postaji Rab izmjereno čak 39,5 °C, a Zadar Puntamika 39,0 °C, kao nikada do sada u znanoj povijesti službenih mjerenja

Treći toplinski val koji je “pržio” Hrvatsku posljednjih dana napokon je počeo popuštati. Tako se u nedjelju i veći dio sljedećega tjedna očekuje najviša dnevna temperatura zraka niža nego u prve dvije trećine produljenog vikenda.

Prošlog je vikenda, primjerice, na meteorološkoj postaji Rab izmjereno čak 39,5 °C, a Zadar Puntamika 39,0 °C, kao nikada do sada u znanoj povijesti službenih mjerenja koja je na tim meteorološkim postajama DHMZ-a počela 1978., odnosno 1961. godine, prenosi HRT.

Pritom će nam dolaziti malo hladniji zrak pa će se sve manje ljudi moći žaliti na “vruć vjetar”. Valja spomenuti kako će sjeverni i sjeveroistočni vjetar u kopnenom području i dalje povremeno biti i jak, a bura na Jadranu mjestimice na udare i olujna, i to ne samo podno Velebita, nego i još kojegdje.

Manje vruće

Atmosfera će biti znatno nestabilnija nego prošlih dana pa će povremeno biti pljuskova s grmljavinom, ponegdje i u obliku olujnih nevremena, i to uglavnom u unutrašnjosti, ali se ne smiju isključiti ni na Jadranu. Na žalost, prognoza gdje će ih i kada biti, i u kojem obliku, nije pouzdana.

“U nedjelju na istoku Hrvatske djelomice sunčano. Uz umjerenu naoblaku, mogući su lokalni pljuskovi i grmljavima. Puhat će povremeno umjeren sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 20 °C, a dnevna između 29 i 32 °C.

Manje vruće bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Uz umjeren i jak razvoj oblaka mogući su pljuskovi i grmljavina. Povremeno će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. U gorskim krajevima djelomice sunčano, samo je ponegdje moguć kratkotrajan pljusak. U noći i ujutro puhat će jaka, podno Velebita i olujna bura, koja će tijekom dana malo oslabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16 °C, uz obalu između 22 i 26 °C. Dnevna od 25 do 27 °C, na moru između 31 i 33 °C.Image

Izvor: DHMZ

Novi tjedan donosi pljuskove

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, a u njezinoj unutrašnjosti, uz umjeren razvoj oblaka, može biti lokalnih pljuskova. Puhat će povremeno umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 23 °C, uz obalu između 25 i 29 °C, a dnevna od 33 do 37 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na jugu Hrvatske, gdje će biti obilje sunčana vremena. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni.”

“Idućih dana u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Uz povremeno više oblaka mjestimice će biti kiše, pa i u obliku pljuskova, osobito u ponedjeljak, a u utorak uglavnom na istoku. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu i dalje pretežno sunčano i vruće, ali ne i potpuno stabilno. Ponegdje može biti kratkotrajnih pljuskova, ponajprije na južnom dijelu. Puhat će umjerena i jaka, u utorak na sjevernom dijelu i olujna bura, a na južnom većinom umjeren sjeverozapadnjak.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari