PREKO TISUĆU EURA VIŠE!

Sjajne vijesti za studente, odnosno njihove roditelje: Sprema se povećanje limita za poreznu olakšicu, ovo su detalji

Foto: Pixsell

Povećanjem iznosa primitaka koje fizička osoba može ostvariti na godišnjoj razini kako bi se mogla smatrati uzdržavanim članom, uzdržavateljima i uzdržavanim članovima povećava se raspoloživi dohodak, a shodno tome, izvršit će se i prilagodba iznosa primitaka učenika i studenata za rad preko učeničkih i studentskih udruga na koje se ne plaća porez na dohodak s 15.000,00 kuna na 24.000,00 kuna

Nakon duge borbe i apeliranja, studenti se konačno mogu početi veseliti. Naime, ministarstvo financija u četvrtak je na e-Savjetovanje pustilo Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak, a prema novim zakonskim odredbama, diže se limit studentske zarade koju će na svoje studentske ugovore studenti moći primiti. Sa sadašnjih 15.000,00, novi će zakon studentima omogućiti da primaju godišnju plaću do 24.000,00 kuna, a i dalje budu porezna olakšica roditeljima, piše Net.hr.

Iz ministarstva financija istaknuli su kako je provođenjem prethodnih krugova poreznog rasterećenja došlo do značajnog poreznog rasterećenja dohotka za sve porezne obveznike, a radi daljnjeg povećanja raspoloživog dohotka i standarda građana nastavit će se s poreznim rasterećenjem, vodeći pritom računa o socijalno pravednijem poreznom sustavu.

Povećanje na 24 tisuće kuna

“Ovim Prijedlogom zakona predlaže se povećanje iznosa do kojeg se neka osoba može smatrati uzdržavanim članom. Navedeni iznos povećava se tako da se isti određuje u visini šesterostrukog iznosa propisanog osnovnog osobnog odbitka, odnosno godišnje 24.000,00 kuna. Povećanjem iznosa primitaka koje fizička osoba može ostvariti na godišnjoj razini kako bi se mogla smatrati uzdržavanim članom, uzdržavateljima i uzdržavanim članovima povećava se raspoloživi dohodak. Shodno tome, izvršit će se i prilagodba iznosa primitaka učenika i studenata za rad preko učeničkih i studentskih udruga na koje se ne plaća porez na dohodak s 15.000,00 kuna na 24.000,00 kuna”, navode u nacrtu prijedloga zakona.

Prevedeno, roditelji će svoju djecu koja studiraju moći navesti kao poraznu olakšicu sve dok zarađuju manje od 24.000 kuna godišnje – što je značajno povećanje s aktualni 15.000 kuna. Kada pređu limit od 24.000 kuna studenti više ne mogu biti porezna olakšica roditeljima, odnosno skrbnicima.

Ministarstvo kaže da se predloženim izmjenama prvenstveno želi potaknuti mlade ljude koji nastoje steći radno iskustvo tijekom studija na veći angažman na tržištu rada. “Ujedno, budući da je unazad nekoliko godina uočena potreba za radnicima na domaćem tržištu rada osobito u djelatnostima vezanima za turizam u vrijeme turističke sezone, kroz rad studenata privremeno i djelomično bi se riješio taj sve izraženiji problem. Većim angažmanom studenata u sezonskim poslovima u turizmu smanjila bi se potreba za stranom radnom snagom”, rekli su iz tog resora.

Ističe se i kako će se predloženim izmjena omogućiti bolji standard ne samo studentima, već svim fizičkim osobama, odnosno uzdržavanim članovima i njihovim uzdržavateljima.

Povećana minimalna satnica

Ovim Prijedlogom zakona provodi se prilagodba hrvatskog zakonodavstva uvođenju eura, čime se doprinosi provedbi Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom kako bi Republika Hrvatska postala dijelom ekonomske i monetarne unije čija je valuta euro, kazali su iz ministarstva financija.

Inače, s 1.siječnjem 2022. godine povećana je minimalna studentska satnica koja sada iznosi 29,30 kuna. Studenti su i ranije apelirali da se limit na njihovim ugovorima poveća, posebice od nove godine kada se cijena njihovog rada podigla.

Brojni studenti već godinama negoduju oko ovog problema, jer bi taj limit od 15 tisuća kuna neki zaradili u sezoni, pa bi im to predstavljalo veliki problem jer kasnije ne bi mogli raditi na svoj ugovor, bez da ne prijeđu zakonski limit. Najavljene zakonske izmjene zasigurno će brojni od njih pozdraviti, pa se sukladno tome i lakše zaposliti, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari