Krstičević ispratio 7. hrvatski kontingent u Afganistan: vojnici potpuno opremljeni hrvatskom opremom

foto: Ivana Franić,RTL

‘Moramo doprinositi funkcioniranju NATO-a izgrađujući naše sposobnosti’, izjavio je ministar obrane na svećanoj ispračaju 7. HRVCON-a u Afganistan

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu održan je svečani ispraćaj 7. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru “Resolute Support” u Afganistanu.

Svečanom ispraćaju prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundovsa suradnicima. Kontingent broji ukupno 96 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, od kojih je pet žena. U sklopu kontingenta u područje misije putuje i 28 pripadnika OS partnerskih zemalja, i to 18 pripadnika Vojske Crne Gore, šest pripadnika Vojske Republike Makedonije, te po dva pripadnika OS Albanije i BiH.

Ministar Krstičević izrazio je posebno zadovoljstvo što su vojnici u potpunosti opremljeni opremom hrvatskih proizvođača. Vojnici će, naime, prvi put biti opremljeni hrvatskom jurišnom puškom VJS-2 HS produkta iz Karlovca, čime se podupire domaća obrambena industrija.

“Posebno mi je zadovoljstvo što kontingent odlazi potpuno opremljen hrvatskim naoružanjem i opremom. To je dokaz naše uspjesnosti i pameti i dokazivanja na međunarodnom planu. Vjerujem kako će te nadalje kao i prethodnici zadaće obavljati profesionalno, pokazati prepoznatljivu hrvatsku crtu – humanost u razumijevanje za ljude i njihove običaje. Briga za ljude, svoje kolege treba biti na prvom mjestu. Nosite duh Hrvatske vojske”, poručio je Krstičević, koji se osvrnuo i na aktualno sigurnosno stanje u svijetu i hrvatski položaj u NATO-u.

“Svjedoci smo promijenjenih sigurnosnih prilika u svijetu i da se sigurnost ne brani samo na granicama RH, nego ondje gdje prijetnja nastaje. Moramo doprinositi funkcioniranju NATO-a izgrađujući naše sposobnosti. Mijenjamo operativni raspored postrojbi, pomlađujemo snage, podigli smo vojni proračun. Stavljamo čovjeka na prvo mjesto”, izjavio je ministar obrane.

Za utorak je sazvana konferencija pod nazivom “Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend“ u organizaciji Jutarnjeg lista i uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske te pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Konferenciji će nazočiti predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministri Krstičević i Božinović te dvjestotinjak predsjednika uprava vodećih hrvatskih tvrtki.

Ivana Franić/vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari