Navala turista donijela odličnu zaradu, ali i probleme s odvodnjom i devastaciju nacionalnih parkova

Hrvatska bi ove godine mogla dosegnuti čak 100 milijuna noćenja, čime bi premašili rezultate koji su strategijom predviđeni za 2020. godinu. No, sve veći broj turista izaziva i niz popratnih problema o kojima se malo govori.

Na obalama kojima su kročili zvijezde Igre prijestolja isplivale su – fekalije. Zbog uništenja kulturne baštine, Dubrovnik će ograničiti broj ljudi koji u istom trenutku mogu biti unutar zidina.

“Evo, ja ću pitat Dubrovčane, tj. bivše vlasti zašto im je svake godine ostajalo po 100, 200 milijuna kuna u proračunu, a možda nisu na vrijeme reagirali u smislu infrastrukture”, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Hrvatska je i dalje atraktivna filmska kulisa. Komižani se pripremaju za snimanje nastavka mjuzikla Mama Mia koji će i otok Vis promovirati diljem svijeta.

“Naši kapaciteti su ograničeni i nadam se da će film pomoći samo tome da punimo predsezonu i posezonu sa tim namjernicima koji će dolaziti vidit lokacije”, kazao je IvoFiamengo, direktor Turističke zajednice Vis.

Zbog prevelikog broja posjetitelja Nacionalnom parku Plitvička jezera prijeti izbacivanje s popisa UNESCO-ove svjetske baštine. Priroda je sve zagađenija, a apartmanizacijom se devastira okoliš. U obranu su stali hrvatski branitelji.

“Mi branitelji smo odradili u Domovinskom ratu dio. Ne želimo gledati da netko to uništava”, rekao je Nikola Turkalj, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Općine Rakovica.

Splitskom trajektnom i zračnom lukom i ove sezone vlada gužva, a stvar su zakomplicirali i taksisti koji su, u sred sezone, kada bi i sami trebali ostvarivati najveći promet, blokirali Split i Dubrovnik zbog Ubera.

Iako je Strategija razvoja turizma predviđala za 2020.godinu predvidjela je 86 milijuna noćenja, tu brojku premašit ćemo već ove sezone. Rovinj je prvi u Hrvatskoj ostvario tri milijuna noćenja ove sezone. Ali, ne žele pretjerati s apartmanizacijom.

“To nama i zbog ove turističke sezone nama ne smije biti imput ili imperativ da na pojačani turistički promet odgovaramo pretjeranom izgradnjom i da uništimo ovaj biser koji imamo”, rekao je Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja.

Jer cilj Rovinju nije veći broj turista.

“Ograničena ponuda na pojačanu potražnju odgovara većom cijenom”, dodaje Paliaga.

U djelovima Istre na jednog domaćeg stanovnika dolazi čak pet prijavljenih turista. Pravi broj je, kažu upućeni, zbog ilegalnog iznajmljivanja, još veći.

“Onda je to ozbiljan problem. Nestaje struja, nestaje voda, opskrba je u problemu i onda dolazimo do toga da turizam radi jedan krug u nazad”, izjavio je Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Očekivani rast u idućim sezonama opasno prijeti održivosti turizma. Apartmana je previše, ali nedostaje malih obiteljskih hotela. A najveći je problem nedostatak raznolike turističke ponude.

“Imamo previše istovjetne ponude i u istom razdoblju. Dakle, mi ne činimo ništa aktivno da bismo Hrvatsku približili nekim ciljnim skupinama van glavne sezone”, kazao je Nedo Pinezić, predsjednik zajednice obiteljskog smještaja pri HGK.

A glavni zadatak bi trebao biti privući još veći broj turista, ali ga rasporediti i geografski i kroz godinu.
Ilija Radić

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari