KUPUJETE PREKO INTERNETA? Evo savjeta kako izbjeći kupnju krivotvorene robe

Foto: Ilustracija

Ne samo da kvaliteta krivotvorene robe nije zajamčena, već je carina može zaplijeniti i uništiti, te od vas tražiti da snosite troškove tog uništavanja

Povodom Svjetskog dana prava potrošača, koji se obilježava 15. ožujka, Mreža Europskih potrošačkih centara (ECC-Net) objavila je izvješće o utjecaju krivotvorene robe na online prava potrošača u Europi.

U priopćenju za medije Europskog potrošačkog centra Hrvatska navodi se da su, za razliku od nekada, kada su se najviše krivotvorili luksuzni proizvodi, danas krivotvorenju podložni svi potrošački proizvodi, od lijekova, kozmetike, dječjih igračka, cipela pa do dijelova za automobile, s obzirom na to da su svi proizvodi lako dostupni zahvaljujući online trgovini.

Potrošačima se savjetuje da ne kupuju krivotvorenu robu jer ne samo da joj kvaliteta nije zajamčena, već je carina može zaplijeniti i uništiti, te od vas tražiti da snosite troškove tog uništavanja.

Europski potrošački centar Hrvatska naveo je u svome priopćenju i 10 savjeta kako izbjeći kupnju krivotvorene robe na internetu:

– Provjerite identitet trgovca
– Pročitajte komentare drugih potrošača
– Provjerite nalazi li se na stranici oznaka povjerenja („trust mark“)
– Procijenite opći izgled internet stranice
– Povjerite svoja potrošačka prava na internet stranici trgovca
– Pogledajte sliku proizvoda
– Provjerite cijenu proizvoda
– Provjerite službenu stranicu robne marke kako biste pronašli popis ovlaštenih trgovaca kao i trgovce koji se nalaze na „crnoj listi“
– Plaćajte sigurnim sredstvima plaćanja
– Obratite pozornost na proizvode koju su prethodno bili korišteni, a prezentiraju se kao novi

A ako ste već kupili krivotvorenu robu? Možete podnijeti pisani prigovor, objasniti trgovcu da je vašu pošiljku zaplijenila Carina, da zamjenski proizvod ne želite i tražite povrat novca. Ukoliko ste proizvod platili kreditnom karticom možete kontaktirati banku ili izdavatelja kartice i zatražiti povrat novca kroz proces zvan „Chargeback“, navode u centru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari