SUKOB STRUČNJAKA

Lauc znanstveniku: ”Ako nastaviš, dići ću 20 tužbi. Imat ćeš sud svaka dva tjedna”

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Boris Lenhard, redoviti profesor i voditelj skupine za računalnu biologiju na Imperial Collegeu u Londonu, danas je na Facebooku objavio screenshot maila koji mu je, kako kaže, poslao Gordan Lauc, molekularni biolog i član Znanstvenog savjeta vlade za covid-19.

U mailu, koji je naslovio “Granica”, Lauc upozorava Lenharda da će protiv njega podići “jedno 20 tužbi” ako ga ne prestane “vrijeđati po medijima”, piše Index.

Lauc: Dići ću jedno 20 tužbi, pola u Zagrebu, pola u Osijeku

“Sad me već nerviraš. Nemam se namjeru natezati i ako nastaviš poslušat ću prijedlog odvjetnika. Dići će jedno 20 tužbi i u svakoj tražiti 1 kn i ispriku. Imat ćeš poziv na sud svaka dva tjedna, pola u Zagrebu, pola u Osijeku. Ako se ne pojaviš na ročištu, dižu EU uhidbeni nalog i privode te kada uđeš u eu.

Možemo se ne slagati, možemo raspravljati, no vrijeđanje po medijima je granica koju više neću tolerirati”, piše u mailu.

Lenhard: Uvjeravaju me da je prijetnja europskim uhidbenim nalogom nebulozna

Index je kontaktirao Borisa Lenharda koji kaže da je poruku primio s e-mail adrese s koje mu je Lauc pisao ranije, dok su još komunicirali o pandemiji.

VIDEO DANA:

“U skoro pedeset godina nikad nisam bio ni tuženi ni tužitelj te nemam nikakvog iskustva s time. Kolege me uvjeravaju da je prijetnja europskim uhidbenim nalogom potpuno nebulozna. U svakom slučaju, u uređenom pravnom sustavu podnošenje dvadeset tužbi protiv nekoga iz bilo kojeg razloga bi se trebalo smatrati malicioznim maltretiranjem i teškim nepoštivanjem suda”, kaže Lenhard.

“Niti sam ga nazvao čimpanzom niti sam implicirao da je čimpanza inteligentnija”

Lenhard kaže da ne može biti siguran na što Lauc misli kad spominje vrijeđanje po medijima, ali vjeruje da se radi o izjavama koje je dao za Index.

Podsjetimo, Lenhard je prije četiri dana, u sklopu šire teme o Laucovim istupima, između ostalog rekao: “Ja sam naivno vjerovao da svi znanstvenici žele [ne govoriti besmislice] i ako nekad kiksaju, da je to nenamjerno. U slučaju Gordana Lauca, međutim, više ne vjerujem da je to istina. Jer njegovi istupi na temu ove pandemije toliko su dezinformirajući, krivi i činjenično pogrešni da to ne može biti slučajno i u dobroj namjeri. Da čimpanzi date niz suprotstavljenih tvrdnji o nekom aspektu pandemije, nasumično bi izabrala veći – puno veći – postotak istinitih tvrdnji od Lauca. Da biste griješili toliko često, morate odabrati ne govoriti istinu, gotovo stalno.”

“Kao što svatko može pročitati u članku na Indexu, niti sam ga nazvao čimpanzom niti sam implicirao da je čimpanza inteligentnija od njega. Samo sam upotrijebio primjer čimpanze da bih primijetio da Lauc u svojim javnim istupima griješi češće nego netko tko ništa ne zna o temi i alternativne odgovore bira nasumično, što obično implicira sustavnu, intrinzičku pristranost. Čimpanza se u popularnoj komunikaciji znanosti dosta često koristi kao primjer agensa slučajnog odabira – jedan od poznatijih primjera je ovo predavanje znamenitog Hansa Roslinga”, kaže Lenhard.

“Nitko mi ne može zabraniti komentiranje istupa koji dezinformiraju javnost”

Poruka koju je danas dobio neće ga spriječiti da i dalje upozorava na, kako kaže, besmislice koje iznosi Gordan Lauc.

“Ako nastavi javno iznositi besmislice i ako ih mediji nastave prenositi bez činjenične provjere, svakako. Ja se nikad, ali nikad nisam gurao u medije, moji statusi uglavnom nisu na ‘public’, ali nitko mi ne može zabraniti da s ljudima s kojima komuniciram na društvenim mrežama podijelim što mislim o istupima za koje s punom profesionalnom i moralnom odgovornošću smatram da dezinformiraju javnost po pitanju opasne, smrtonosne pandemije – ma čiji ti istupi bili”, rekao je.

Na mail mu nije odgovorio, kaže.

“Iskreno, ne znam što bih odgovorio na takvo nešto”, rekao je Boris Lenhard.

Lauc: Neću komentirati privatnu komunikaciju

Index je kontaktirao i Gordana Lauca, međutim, on je odbio komentirati svoju današnju poruku.

“Neću komentirati privatnu komunikaciju”, rekao nam je Lauc kroz smijeh.

Lauc je jučer objavio i status na svom Facebook profilu u kojem pita treba li nekog tužiti zbog teksta na Indexu ili se opustit i uživati u moru.

“Kad netko objavi članak s ovakvim naslovom, trebam li

a) tužiti onoga tko je to objavio
b) tužiti onoga tko je to izgovorio
c) uživati u suncu i moru i ne trošiti vrijeme

Molim obrazložene prijedloge. Nagovaraju me da tužim, a ja ne mislim da Indeks nije kriv što je to prenio (iako mi kažu da to na sudu sigurno dobivam), a nesretnik koji je to rekao očito treba pomoć i ne vidim što dobroga može iz te tužbe proizići…”, napisao je Lauc.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari