EGZOTIČNA HRVATSKA

Video | Libanonski ručak, tajlandska masaža i nova demografska slika: Filipinke osvajaju jug Hrvatske i nisu jedine

Da nam je demografska slika već dugo loša dobro znamo, ali da će je za 10-ak godina poboljšati upravo doseljeni strani radnici, to je novost. U rodilištima je rođeno više od 30 beba koje predstavljaju drugu generaciju imigranata

Kad uđeš u taksii, pa u gradu odeš na ručak u, recimo, neki libanonski restoran, a nakon toga odeš na pravu tajlandsku masažu – pomisliš Zagreb je postao Berlin. Dobro, nije još, ali s obzirom na procjene koje možemo čuti o 400.000 radne snage koja je Hrvatskoj potrebna, idemo prema tome.

Primjerice – Rita Pribudić je već skoro prava Hrvatica koja jako dobro priča hrvatski. “Ja sam to sama naučila, potrudila sam se”, kaže nam Rita.

Rita je došla zbog ljubavi u Solin i rodila sina u Hrvatskoj. On je naravno pravi tinejdžer pa mu ne pada na pamet snimat se s mamom, ali isto tako već je druga generacija ovdje. “Prijateljica iz Splita takoer je rodila kćer ovdje, udala se, isto je stvorila obitelj i ona je također sretna”, dodaje Rita.

Od prošle godine u Hrvatskoj je 30 majki s Filipina rodilo svoju djecu i prijavilo ovdje, kao i jedna majka iz Nepala. Demograf objašnjava da sesada se to još ne vidi, ali kroz 5 do 10 godina moramo računati na nove Hrvate, posebno Filipince. S obzirom na sličnosti društva, oni su i poželjna migracija.

“Imamo primjer iz Dalmatinske zagore gdje postoji jedna agencija u Imotskom zadužena za dolazak Filipinki u Dalmatinsku zagoru gdje je puno neoženjenih muškaraca. Tu se onda događa spajanje obitelji. Filipinke kad dođu u Dalmatinsku zagoru i oduševljene su činjenicom da dolaze na svoje imanje”, kaže nam demograf Stjepan Šterc.

Uvijek smo zbrajali koliko su naši ljudi iz Irske svojim obiteljima poslali novaca u Hrvatsku, a sada imamo i izračune koliko novca zarađenog ovdje putuje.

“Ja imam 15 članova obitelji. U našoj tradiciji je da mi moramo podržavati naše roditelje, djedove i bake kao i djecu u obitelji. Kad dobijem plaću pošaljem svojoj obitelji. Nekad manje, nekad više. Ja volim Hrvatsku i zato sam ovdje i mislim se dugo zadržati”, govori Sunil Bama iz Nepala. Tek kad sada rođena djeca uđu u aktivnu dob vidjet ćemo tu promjenu demografsku slike Hrvatske. Ali da je ona neizbježna – je, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari