BORBA S KORONAVIRUSOM

Liječnica zavapila: ”Moramo se cijepiti, ne možemo živjeti skriveni pod maskama! Vratite mi moj život!”

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dr. Nevenka Piskač Živković, voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava, apelirala je jutros u HTV-ovoj emisiji “Studio 4” na građane da se cijepe protiv koronavirusa.

“Svi mi koji želimo biti odgovorni i želimo dobro, ne samo sebi kao pojedincu, nego nama kao društvu, moramo se procijepiti, jer jednostavno ne možemo funkcionirati. Kako ćemo funkcionirati ovako skriveni s maskama? Ono, vratite mi moj život”, zaključila je.

Kaže da su dva najčešća simptoma zbog kojih se bolesnici javljaju osjećaj nedostatka zraka i kronični umor. Objasnila je kako period od dva do tri mjeseca od prvih simptoma bolesti nazivaju long ili produženi COVID, a ako simptomi traju duže od tri mjeseca od početka bolesti, onda je to po definiciji post-COVID.

“Jako puno bolesnika ima anksiozne simptome u smislu pojačanje tjeskobe, nekakvog straha, što zapravo i ne možemo samo povezati s COVID-om, ima tu i potresa”, istaknula je Piskač Živković koja je izrazila optimizam jer je broj bolesnika u bolnici manji nego prijašnjih mjeseci.

Naglasila je da se klinička slika nije mijenjala, ona je i dalje ista, samo je broj bolesnika manji. I dalje su to bolesnici koji zahtijevaju visoki protok kisika, neki će trebati premještaj na intenzivnu, neki su na respiratoru. Upozorava da je najvažnije da se pacijenti jave kad imaju osjećaj nedostatka zraka, kao i kontinuirano praćenje i procjena kada je vrijeme za neke invazivnije terapijske opcije. Sam klinički tijek od početka je nepredvidiv.

“U početku smo mislili da je to zato što bolest uopće ne poznajemo, ali sad kad je u KB Dubrava hospitalizirano, primljeno i liječeno više od 4000 bolesnika, mi zaista imamo ogromno kliničko iskustvo. COVID danas i prije godinu dana za nas liječnike nije ista bolest. Mi smo na neki način puno bliži toj bolesti, možemo puno toga predvidjeti, i zaista postoji određeni klinički obrazac ponašanja bolesnika već u ranoj fazi, pa tako i tijekom hospitalizacije. Jedno je sigurno, da se respiratorni simptomi najčešće javljaju od petog do desetog dana bolesti”, rekla je Piskač Živković, prenosi Net.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views