BORIS UJEVIĆ

Liječnik tvrdi: ”Među medicinskim sestrama širi se laž da cjepivo utječe na plodnost”

Photo: Goran Kovacic/PI. XSELL

“Dosta često se kao nekakav razlog ističe među mlađim medicinskim sestrama jedna lažna informacija da cjepivo ima nekakav utjecaj na plodnost, pri čemu su onda te mlađe medicinske sestre ne žele cijepiti zbog straha da ne bi ostale neplodne. To je potpuna laž, cjepivo ni na koji način ne utječe na plodnost”, rekao je za HRT dr. Boris Ujević, dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Naime, od 1. listopada će liječnici, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje na radno mjesto moći samo na temelju digitalne covid-potvrde, odnosno ako su cijepljeni, ako su preboljeli ili uz valjani negativni test.

“Naše članstvo, odnosno većina liječnika je cijepljena, tako da neće biti jako puno onih koji će biti prisiljeni. Mislim da isto tako drugi zdravstveni radnici, ali i nezdravstveni radnici koji rade u zdravstvenim ustanovama, moraju biti cijepljeni, tako da ja pozdravljam takvu odluku”, rekao je dr. Boris Ujević, dopredsjednik HUBOL-a, piše Index.

Zabrinjavajući podaci o cijepljenima u zdravstvu

U Hrvatskoj je dvije doze primilo 60 posto zaposlenika u zdravstvu, liječnika koji nisu primili ni jednu dozu znatno je manje nego ostalih, njih je blizu 16 posto, ali liječnici i medicinske sestre u dentalnoj medicini cijepljeni su samo između 30 i 38 posto. Ujević kaže da su to podaci zabrinjavajući.

“U nekim zemljama Europske unije veći je postotak opće populacije cijepljen nego kod nas zdravstvenih radnika, to je razlog zašto se to trebalo učiniti obaveznim”, rekao je Ujević.

VIDEO DANA:

“Ljudi koji rade u mom okruženju su se cijepili ili su preboljeli i žele se cijepiti, tako da ja osobno nisam susreo među zdravstvenim radnicima mnogo onih koji se ne žele cijepiti”, rekao je Ujević pa komentirao je i moguće sankcije za one koji odbiju ispuniti uvjete.

“Ako je nešto obavezno i netko ne izvrši tu obavezu, mora snositi sankcije”

“Nisam pravnik pa ne znam kakve sankcije sve mogu biti, ali sasvim sigurno ako je nešto obavezno i netko ne izvrši svoju obavezu, neke sankcije mora snositi. Kakve će sankcije biti, to je pitanje za ministra, ne za mene”, rekao je dr. Ujević.

Na pitanje kada se očekuju reakcije sindikata i udruga unutar bolnica, Ujević je odgovorio kako mu se čini da neće biti velikih reakcija.

“Koliko je meni poznato, sve relevantne udruge u zdravstvu se zalažu za cijepljenje, tako da mislim da nekih velikih reakcija od udruga neće biti, od nekih pojedinaca sigurno, ali od udruga mislim da ne”, rekao je dopredsjednik HUBOL-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari