„LIJEKOVI U IRSKOJ SU PRESKUPI“ Rade u Irskoj ‘na crno’, a liječe se u Hrvatskoj bez plaćanja doprinosa

Foto: ilustracija

Brojni pojedinci koji u inozemstvu rade ‘na crno’, u Hrvatskoj nastavljaju koristiti obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu

Proljetni školski praznici u Irskoj brojne su osječke obitelji koje su ondje potražile svoju egzistenciju proteklih tjedana bili doveli na odmor u domovinu. Osim druženja s obitelji, jedan od ‘obveznih zadataka’ bio je posjet liječniku, između ostalog, i radi dobivanja recepata za lijekove na teret HZZO-a, piše Glas Slavonije.

Takva praksa, međutim, ne sviđa se baš svima. Ljudi po društvenim mrežama komentiraju kako, u vrijeme kada se najavljuje smanjenje prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja i poskupljenje dopunskog osiguranja, oni koji zarađuju u drugoj državi, a u Hrvatskoj ne odvajaju ništa za zdravstveni sustav, i dalje imaju sva prava koja proizlaze iz posjedovanja zdravstvene iskaznice HZZO-a koju su svojedobno stekli kao nezaposleni. To priznaju i brojni “Irci” iz Osijeka. Ukoliko u Irskoj nemaju riješeno zdravstveno osiguranje, imaju pravo na europsku zdravstvenu iskaznicu, na tamelju koje se mogu javiti liječniku u slučaju hitnih stanja, što vrijedi i za strance koji rade u Hrvatskoj.

“U Irskoj su ti lijekovi jako skupi, a ondje nemam zdravstveno osiguranje. Znam za slučajeve da su Osječani koristili odmore u Hrvatskoj kako bi išli, primjerice, oftalmologu ili stomatologu, a bez posjeta obiteljskom liječniku u inozemstvo se ne vraćaju” rekao je 27-godišnji Osječanin za Glas Slavonije.

On se, nakon selidbe u Irsku, odjavio s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, no time mu nije prestalo vrijediti zdravstveno osiguranje preko HZZO-a. Naime, oni koji u inozemstvu rade ‘na crno’, u Hrvatskoj nastavljaju koristiti obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu, istodobno ne plaćajući doprinose ni hrvatskom, ni zdravstvenom sustavu zemlje u kojoj sada rade.

Iz HZZO-a za Glas Slavonije odgovaraju da u slučaju kad poslodavac u drugoj državi članici Europske unije prijavljuje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje svom nadležnom nositelju zdravstvenog osiguranja, tada se ta osoba mora odjaviti s obveznog zdravstvenog osiguranja u HZZO-u.

“Sam je radnik dužan izvršiti odjavu s osiguranja u Hrvatskoj, no i nadležni nositelj zdravstvenog osiguranja u drugoj državi članici dostavit će u takvom slučaju HZZO-u određenu tiskanicu na kojoj će ga obavijestiti da se takva osoba u drugoj državi prijavljuje na zdravstveno osiguranje i provjeriti je li osoba još uvijek prijavljena na osiguranje u Hrvatskoj”, izjavili su iz HZZO-a.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari