LISTA SRAMA: Javna objava dužnika očito je urodila plodom jer se dugovi smanjuju!

Nakon dugo vremena danas gospodarstvo raste, a porezni dug se smanjuje

Javna objava dužnika na Porezne uprave očito je urodila plodom jer se dugovi smanjuju i rješavaju.

Tada se objavljivanje tzv. liste srama smatralo kontroverznim potezom, oporba – odnosno današnji vladajući su tvrdili da će porezna presija uništiti gospodarstvo. Nakon dugo vremena danas gospodarstvo raste, a porezni dug se smanjuje.

Kada je Porezna uprava u srpnju 2012. godine – ministar financija bio je Slavko Linić – objavila popis dužnika, na njemu je bilo 102.370 fizičkih i pravnih osoba, a njihov ukupni dug za neplaćene poreze i doprinose bio je čak 30 milijardi kuna, a ukupni iznos svih njihovih dugovanja bio je gotovo 30 milijardi kuna. Posljednja je lista dužnika, pak, objavljena u siječnju ove godine – uskoro bi trebala biti objavljena nova – i na njoj je bilo ukupno 82.880 dužnika, s poreznim dugom u iznosu od 20,85 milijardi kuna – gotovo deset milijardi kuna manje.

Od objave prve liste oko sedam i pol tisuća vratilo je cijeli dug, a to je oko 800 milijuna kuna, dok je gotovo 12 tisuća vratilo dio duga – dovoljno da ne budu na spisku – što je 384 milijuna kuna koji su se slili u državni proračun.

Najveći dužnici u ovom trenutku su Pan-Papirna industrija sa 184,5 milijuna kuna duga za pravne osobe, a jedna privatna osoba duguje čak 77,7 milijuna kuna.
Hrvoje Krešić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari