DRŽAVA KREĆE U AKCIJU

LISTA SRAMA Žive u luksuzu, voze jurilice, a utajili čak 1,3 milijardi eura poreza! Tu ima i bivših nogometaša

Na papiru nemaju ništa, a elitno žive i to ne skrivaju. Konačno se takvima planira stati na kraj. Porezni USKOK najavljuje lov na prevarante i to od siječnja

Žive u luksuznim domovima, voze skupe automobile, no svoj dug prema državi ne plaćaju. Tome bi trebala stati na kraj Služba za istraživanje prikrivene imovine.

“Koja će raditi istrage takve prikrivene imovine i istraživati i podnositi kaznene prijave, proaktivno sudjelovati u radu sa tijelima kaznenog progona, prije svega govorimo o USKOK-u i DORH-u”, rekao je Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave.

Istraživat će najveće porezne neplatiše koji su dužni više od milijardu i 300 milijuna eura. Najveći dio tog iznosa, više od 61 milijun eura dužna je tvrtka OMS Upravljanje Josipa Šurjaka i Gorana Husića uhićenih zbog malverzacija u Ini. Husić za RTL uvjerava nema skrivenu imovinu.

“S obzirom da je tvrtka OMS Upravljanje ostvarila iznimnu dobit u 2022., obračunate su akontacije kao i porez na ekstra dobit, mi čekamo sad da se dogodi prijava na stečaju kako bi mogli zatražiti da otpišu i porez na ekstra dobit jer je tvrtka neopravdano zaleđena od strane Županijskog suda tijekom 2022”, rekao je Goran Husić, član društva OMS Upravljanje.

Na listi srama su i brojni drugi poduzetnici, bivši nogometaši. Ukupno oko 34 tisuće građana.

“To vam je nekako tradicija kod nas već valjda zadnjih 30 godina. Znači, mi smo snalažljivi kaj se tog tiče, a pravna država ne funkcionira u tom smislu”, kaže Mladen Rakić iz Zagreba.

“Nemam komentara, ja nemam ni šupe. Eto. Pa ja da nešto ukradem, 100 eura, završila bi u zatvoru”, smatra Enisa Travljanin.

Da nova služba u sklopu poreznog Uskoka nije pravo rješenje smatraju i stručnjaci. “Churchill je rekao ako želite ne riješiti problem, formirajte komisiju. Jedino rješenje je uvođenje poreza na imovinu kakav imaju sve zemlje Europske unije, jedino Hrvatska nema zbog potpuno nepoznatih motiva, hrvatska politička elita nije se odlučila na taj porez, pojašnjava ekonomski analitičar, Damir Novotny.

Iz Porezne ipak uvjeravaju da se tome može stati na kraj. “Pa vjerujemo da hoće s obzirom da ova služba surađuje s tijelima kaznenog progona i osim toga postupa na način da nije vezana rokovima zastare”, rekao je Kutleša.

Na tome će raditi osam posebnih utjerivača državnog duga, a s radom počinju od 1. siječnja, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari