HRVATSKA PROTIV KORONAVIRUSA

LOŠI REZULTATI: Cjepivo s Oxforda pokazalo je 70 postotnu zaštitu od koronavirusa, a Hrvatska je naručila 2.7 milijuna doza

Igor Kralj/PIXSELL

To je loš rezultat s obzirom da su cjepiva Pfizera i Moderne pokazala 90 posto zaštite.

Cjepivo s Oxforda pokazalo je 70 postotnu zaštitu od koronavirusa, što je i pobjeda, ali i loš rezultat s obzirom da su cjepiva Pfizera i Moderne pokazala 95% zaštite. Međutim, cjepivo u Oxfordu daleko je jeftinije i dostupnije svima u svijetu, nego Modernino ili Pfizerovo.

Dakle, i dalje će igrati značajnu ulogu u suzbijanju pandemije ako je odobre regulatori. Postoje i intrigantni podaci koji sugeriraju da bi usavršavanje doze moglo povećati zaštitu do 90%.  “Današnja najava vodi nas još jedan korak bliže vremenu kada možemo koristiti cjepiva da zaustavimo širenje epidemije”, rekla je znanstvenica Sarah Gilbert. Vlada Velike Britanije unaprijed je naručila 100 milijuna doza oxfordskog cjepiva, dovoljno za imunizaciju 50 milijuna ljudi. Glavni u zdravstvu Velike Britanije Matt Hancock rekao je za BBC  da ćemo do ljeta biti “nešto bliže normalnom”, ali “dok ne uspijemo uvesti to cjepivo, svi se moramo paziti”. Uključeno je više od 20 000 volontera i zadovoljni su rezultatima ovog cjepiva.

Kada ćemo ga dobiti?

U Velikoj Britaniji su spremna četiri milijuna doza, a treba isporučiti još 96 milijuna. No, ništa se ne može dogoditi dok cjepivo ne odobre regulatori koji će procijeniti sigurnost, i učinkovitost cjepiva. Taj će se postupak dogoditi u narednim tjednima. Korisnici domova za starije, teški bolesnici i rizična skupina, kao i medicinsko osoblje prvi će primiti cjepivo.

Podsjećamo, Hrvatska je naručila 2.7 milijuna doza tzv. oksfordskog cjepiva koje proizvodi AstraZeneca, a ovo najnovije ispitivanje pokazalo je kako cjepivo sa Sveučilišta Oxford zaštitilo je 70 posto ljudi od zaraze.

Vijesti.hr

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views