Majka prvašića s autizmom koji je plakao ispred škole: ‘To nije bio jedini šok koji smo doživjeli’

‘Za svakakve gluposti u ovoj državi imamo novca, a na ovakvim stvarima se škrtari i prebija preko leđa roditelja’

Stres, briga i neugodno iznenađenje dočekali su obitelj Kozmus nakon dolaska u Osnovnu školu Bogoslava Šuleka u Slavonskom Brodu u kojoj je njihov sin u ponedjeljak trebao krenuti u prvi razred. Pomoćnika u nastavi, koji im je bio obećan i kojeg su tamo očekivali jer su njihovom sinu dijagnosticirane poteškoće u razvoju u spektru autizma, nije bilo, a u školi im nitko nije znao reći gdje je točno zapelo niti otkad će pomoćnik biti na raspolaganju.

Ovaj prvašić s autizmom plače pred školom: Ne može na nastavu jer nema – asistenta

“Mi uopće o tome nismo imali nikakvu informaciju. Prošli se tjedan to dogodilo jednoj poznanici u Požegi i ja sam pomislila – pa neće valjda i nama. Otišla sam u petak u školu da upoznam učitelje i da sve dogovorimo, ali mi tada nisu znali ništa reći o asistentu”, ogorčeno za Jutarnji objašnjava majka prvašića, Sanja Bešlić Kozmus.

U ponedjeljak, kada po njihova sina pomoćnik nije došao, počeli su se raspitivati, da bi uslijedio još jedan šok: ne samo da pomoćnika nema i ne zna se otkad će biti u školi, već je troje djece s poteškoćama u razvoju dobilo jednog asistenta.

“Jedan pomoćnik na troje djece. Stvarno ‘krasno’… Hvala vam na ‘prekrasnom prvom danu škole…’”, napisao je na Facebooku otac Hrvoje Kozmus uz fotografiju svoga uplakanog sina.

“Za svakakve gluposti u ovoj državi imamo novca”

Majka dodaje i kako jedan asistent niti u teoriji ne može biti kvalitetna podrška za troje djece.

“To se mora osigurati. Za svakakve gluposti u ovoj državi imamo novca, a na ovakvim stvarima se škrtari i prebija preko leđa roditelja koje se tek tako donese pred gotov čin”, upozorava.

Nakon prvotnog šoka u školi uputila se u gradski odjel za društvene djelatnosti, u kojem su joj potvrdili da je na njihov zahtjev za odobravanjem pomoćnika u nastavi za njihova sina Ministarstvo znanosti i obrazovanja dostavilo suglasnost, u kojoj stoji kako je za troje djece odobren samo jedan asistent.

Nitko, nastavlja Sanja Bešlić Kozmus, im ništa dalje od toga nije znao objasniti, niti preciznije odrediti otkad će i taj jedan pomoćnik biti s djecom na nastavi.

U utorak će, kaže, svog sina ipak odvesti u školu, ali će umjesto asistenta kojeg nema na nastavi s njime sjediti ona. Zbog problema s pravovremenim odobravanjem pomoćnika u nastavi otvoreno nezadovoljstvo pokazuju brojni drugi roditelji i aktivisti udruga za djecu s teškoćama, a reagirala je i pravobraniteljica za djecu, piše Jutarnji list.
Vijesti.hr
Foto: Facebook

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari