BANKOMATI PRIJE EURA

Video | Manje od šest mjeseci do eura! No pred Božić dio bankomata neće raditi: Kako do gotovine?

U HNB-u objašnjavaju da će se dio bankomata krajem godine ugasiti, napuniti eurima, koji će za isplatu biti spremni 1. siječnja

Turizam nas spašava, unatoč inflaciji, a ulazak u Eurozonu pomoći će u kriznim vremenima i osnažiti naše gospodarstvo. Uvjeravaju danima iz Vlade.

Do prelaska na euro ostalo nam je manje od pola godine. No, za Božić kada se najviše troši pripremite se da nećete moći lako do gotovine. Oko 60 posto bankomata neće raditi zbog zamjene novčanica, , izvještava Matea Klišanin za RTL.

Kako će se građani snaći i kada ćete moći podići prve eure?

Nova godina, nova valuta plaćanja. A da bi od 1. siječnja 2023.bankomati umjesto kuna mogli isplaćivati eure, dio njih krajem godine neće raditi.

”Čitala sam baš o tome da će pred Božić biti kaos, neće se moći dizati novce. Eto, to me malo brine, dok se sve to ne dovede u red kako bi rekli“, kazala je Sanja iz Zaprešića.

”Većinom koristim samo karticu, slabo gotovinu, tipa pekara, gdje se ne može plaćati gotovinom”, rekao je Marko iz Donje Pušće.

Dok u vrijeme blagdanske potrošnje građani s POS uređajima neće imati problema, jer će raditi cijelo vrijeme, u HNB-u objašnjavaju da će se dio bankomata krajem godine ugasiti, napuniti eurima, koji će za isplatu biti spremni 1. siječnja.

S obzirom na to da će bankomati biti jedan od glavnih kanala putem kojih će građani doći do eura, vjerujemo da će to biti moguće na 75-80 posto bankomata

Euri će se prvo isplaćivati u manjim novčanicama. Građani će u početku moći podići novac u novčanicama od 10 i 20 eura, a na nekim bankomatima i 50 eura.

Kune ostaju do kraja godine

Dio bankomata će do kraja godine morati imati kune, jer će do tada biti jedino platežno sredstvo. A plaćanje njima bit će moguće do 15.siječnja.

Građane zamjena valuta ne brine, ali pitaju se hoće li s prelaskom na eure cijene još više odletjeti u nebo.

”Ja nisam neka financijska stručnjakinja, ali iz životnog iskustva kako je bilo u Njemačkoj, ipak je nešto poskupilo, bar 20-30 posto. A sad kaki bude, bude”, tvrdi Biserka iz Zaprešića.

”Poskupljenje je već tu, to smo sve već vidjeli. Sad smo išli tu pojest pa ne znam pizza je 17 kuna, komadić pizze, od koje se ne možeš najesti baš”, rekao je Ivan iz Zaprešića.

Tako su zbog poskupljenja novčanici su sve prazniji, bilo da su u njima kune ili euri koji će od iduće godine u Hrvatskoj biti novo sredstvo plaćanja. Do 15. siječnja će svi bankomati prema najavama HNB-a biti napunjeni eurima, izvještava Matea Klišanin za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari