EKONOMSKI KRAH?

Rusija prvi put kasni s isplatom stranog duga. Japan odbio uvesti njihovo zlato, Turska se povukla od sankcija

Foto: Pexels

‘Sankcije Rusiji više bi naštetile turskom gospodarstvu’, objavili su iz Ankare

Zbog zapadnih sankcija Rusija po prvi puta kasni s isplatom stranog duga od 1918. godine, a prije toga je prvi put u ovom stoljeću dug morala platiti u stranoj valuti. Rok za isplatu 100 milijuna dolara stranim investitorima istekao je 26. lipnja.

Dodatne sankcije toj zemlji najavio je Japan, a one uključuju i zabranu uvoza ruskog zlata. Japan će također proširiti svoje mjere kojima je zamrznuta imovina bogatim Rusima te će sada obuhvatiti dodatnih 70 ruskih pojedinaca i organizacija. Također, uvodi se zabrana izvoza u 90 subjekata povezanih s vojskom.

S druge strane, glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin izjavio je u nedjelju da se ta zemlja neće pridružiti antiruskim sankcijama Zapada.

“Vodimo dobro izbalansiranu politiku prema Rusiji. Ne uvodimo sankcije i nećemo im se pridružiti. Moramo poštivati svoje interese. Ako svi ruše mostove, tko će onda razgovarati s Rusijom? Gospodarski odnosi s Rusijom imaju takav karakter da će sankcije više naštetiti turskoj ekonomiji nego ruskoj. Imamo jasan stav [po pitanju sankcija]. Zapad to nije prihvatio”, rekao je u intervjuu za televiziju Haberturk kanal, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari