VELIKO IZNENAĐENJE

Mark Zuckerberg mijenja ime Facebooka, otkrio planove: ‘Metaverzum je sljedeće poglavlje interneta’

Foto: Igor Kralj/ Pixsell

Kompanija navodi kako će to ime bolje prenijeti ono čime se društvena mreža bavi

Facebook je promijenio svoje korporativno ime u Meta. Kompanija navodi kako će to ime bolje prenijeti ono čime se društvena mreža bavi.

Facebook kao društvena mreža će zadržati ime te će od sada tvrtka Meta biti vlasnica tri velika brenda, Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, piše BBC.

Sljedeće poglavlje: Metaverzum

Osnivač ove platforme, Mark Zuckerberg, otkrio je kako želi izgraditi metaverzum. Metaverzum je digitalni svijet koji je baziran na virtualnoj i proširenoj stvarnosti te bi se u taj novi virtualni svijet moglo ući pomoću vlastitog avatara, družiti se s kolegama, igrati igre ili kupovati, ali virtualno.

“Vjerujem da je metaverzum sljedeće poglavlje interneta, kao i naše kompanije. Zajedno možemo stvoriti cijelu novu platformu i stvoriti jednu novu kreativnu ekonomiju, u kojoj ćete stavljanjem naočala na glavu moći ući u novi svijet”, objasnio je Zuckerberg.

Pismo na Facebooku

Zuckerberg je na svojem Facebook profilu objavio godišnje pismo u kojem je naveo da metaverzum neće napraviti jedna tvrtka nego niz pojedinaca i programera koji će stvarati nova iskustva i virtualnu robu.

“Naša uloga je samo ubrzati stvaranja potrebnih tehnologija, društvene mreže i alate koji će pomoći udahnuti život u metaverzum. Izgradili smo stvari koje su spojile ljude na nove načine. Naučili smo lekcije iz borbe s teškim društvenim problemima i života pod zatvorenim platformama. Sada je vrijeme da iskoristimo sve što smo naučili i pomognemo u izgradnji sljedećeg poglavlja”, napisao je.

“Ovome posvećujem našu energiju – više od bilo koje druge tvrtke na svijetu. Ako je ovo budućnost koju želite vidjeti, nadam se da ćete nam se pridružiti. Budućnost će biti bolja od svega što možemo zamisliti”, zaključuje Zuckerberg na kraju pisma.

Virtualna stvarnost i teleportacija

Napisao je i da će se u metaverzumu moći raditi gotovo sve što se može zamisliti – družiti se s prijateljima ili obitelji, raditi, učiti, igrati se, kupovati, stvarati, te da će se raditi o novom iskustvu koje se ne uklapa u naše viđenje računala ili pametnih telefona.

Zuckerberg je istaknuo da će se ljudi kroz metaverzum moći teleportirati bilo gdje, moći iskusiti što god žele, s kime god žele, u bilo kojem trenutku.

Zuckerberg je najavio da će se i za pozive preko aplikacije Messenger koristiti virtualna stvarnost, a planira stvoriti i virtualno tržište na kojem će se moći prodavati virtualni proizvodi.

Kazao je i da je Facebook prošle godine pokrenuo dva metaverzum projekta u beta verziji: Horizon World, koji korisnicima omogućuje da pozovu prijatelje u svoj digitalni svijet, i Horizon Workrooms, koji čini isto u profesionalnim okruženjima, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari