ODBACILI ZAHTJEV GONGA

Markov trg ostaje zatvoren za javnost: Ustavni sud proglasio se nenadležnim za odlučivanje o cijelom slučaju

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Gong je u svom zahtjevu istaknuo da je osporavanom uredbom Markov trg na neodređeno vrijeme apsolutno zatvoren za javnost i da je postao ‘jedina trajno štićena površina javne namjene, ograđena metalnim ogradama visine oko jednog metra s policijskim punktovima i policijskim službenicima sporadično postavljenima u blizini ograde’

Ustavni sud odbacio je zahtjev Gonga koji je tražio pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti uredbe prema kojoj je Markov trg zatvoren za javnost još od napada Danijela Bezuka na zgradu Vlade u listopadu 2020.

Bezuk je tada pucao iz automatske puške prilikom čega je ozlijedio policajca, a naknadno presudio sam sebi.

Rješenje je doneseno na sjednici održanoj još krajem prosinca prošle godine, a u njemu se Ustavni sud proglasio nenadležnim za odlučivanje u ovom slučaju jer u postupku apstraktne kontrole propisa nije nadležan ocjenjivati njegovu primjenu.

Sudac Ustavnog suda Miroslav Šeparović je suglasan s ovom izrekom i obrazloženjem rješenja.

“U konkretnom predmetu, Ustavni sud pravilno je odbacio prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom osporene dopune Uredbe jer Ustavni sud u postupku apstraktne kontrole propisa nije nadležan ocjenjivati njegovu primjenu, što se prijedlogom de facto traži. Primjenu zakona i drugih propisa Ustavni sud ocjenjuje u predmetima konkretne zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda putem
instituta ustavne tužbe. O tome postoji ustaljena, stabilna i bogata praksa Ustavnog suda.

Nesporno je da se prema Ustavu ljudska prava i slobode mogu ograničavati samo zakonom, a ne podzakonskim aktima, uključujući i uredbe koje donosi Vlada Republike Hrvatske. U prijedlogu za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom navodi se kako je Trg sv. Marka osporenom dopunom Uredbe zatvoren za javnost te je građankama i građanima otežano pravo na slobodu okupljanja, a stanarima Gornjeg Grada otežan je prolazak do njihovih domova i trgovina”, navedeno je u izdvojenom podupirućem mišljenju Šeparovića u odnosu na rješenje Ustavnog suda.

Gong je u svom zahtjevu istaknuo da je osporavanom uredbom Markov trg na neodređeno vrijeme apsolutno zatvoren za javnost i da je postao “jedina trajno štićena površina javne namjene, ograđena metalnim ogradama visine oko jednog metra s policijskim punktovima i policijskim službenicima sporadično postavljenima u blizini ograde”.

Zbog toga je, prema mišljenju udruge, građanima otežano “pravo na slobodu okupljanja i organizacija okupljanja, koji su se uobičajeno održavali na Trgu svetog Marka zbog neposredne blizine institucija Vlade i Sabora, a stanarima Gornjeg grada otežan je prolazak do domova i trgovina”.

Gong je u priopćenju prije mjesec dana naveo da se ograde na Markovom trgu nalaze zbog samovolje premijera Andreja Plenkovića, te su istaknuli da i predsjednik Zoran Milanović podržava barikade pred hrvatskim institucijama i klizanje Hrvatske u policijsku državu, umjesto da se suprotstavi Plenkovićevoj odluci.

Podsjetimo, nakon duže od tri godine od napada, Markov trg je početkom prosinca konačno otvoren za slobodno kretanje građanima i građankama, ali samo jedan dan zbog održavanja mise u obnovljenoj crkvi svetog Marka, ranije su također istaknuli iz Gong-a, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari