OD OŽUJKA SVE SKUPLJE

Video | Meso, kava, sokovi, WC papir: Poskupljuje baš sve, bez iznimke, i to 10 posto!

I kad smo se već nekako priviknuli na novogodišnji rast cijena, čini se da nas pravi val poskupljenja tek očekuje. Veliki dobavljači najavili su trgovcima čak 60 novih cjenika, a reporter RTL-a Danas Marko Šiklić doznaje da od ožujka sve poskupljuje 10 posto!

Od mesa, preko wc papira i banana, do sokova i kave – poskupljuje baš sve, i to bez iznimke.

„Poskupljenje je sigurno i na to treba računati. Vi ne možete inflaciju zaustaviti, to je isto kao da pokušavate zaustavljati plimu. Plima kada dođe ona dolazi i nemate tu snagu da je zaustavite, ista je stvar s inflacijom – ona pokriva sve.“, kaže nam Branko Roglić, vlasnik grupacije Orbico.

Prvi čovjek najveće tvrtke za distribuciju u zemlji kaže da će sve biti još skuplje.

“Ja očekujem da će poskupljenja biti do 10-ak posto. Neki proizvodi će poskupjeti više, neki će poskupjeti manje. Ljudi moraju znati da će poskupljenje biti i neka se na to pripreme”, ističe Roglić

Dobavljači ne popuštaju

Tvrde da se poskupljenja više ne mogu odgađati. Nove cijene na policama dočekat će nas za manje od dva tjedna.

“Radi se o 60-ak dobavljača – o povećanjima koja će stupiti na snagu 1. ožujka, neka će stupiti na snagu u travnju – do onda imamo najave novih cjenika”, kaže nam Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina

„Uglavnom se tu radi o proizvodima iz uvoza i to bi značilo za trgovce da će morati korigirati svoje maloprodajne cijene a za kupce da će te proizvode u budućnosti na policama pronalaziti po nešto višim cijenama.“, ističe Ivica Katavić, predsjednik Udruženja za trgovinu HGK.

Rekordna inflacija teško je pogodila građane

Pa su i trenutačne cijene za mnoge previsoke.

“Ja ne znam kako ćemo mi to. Evo, ne znam. Stvarno je jako teško i sada, a pogotovo što će biti dalje”, potužio nam se Zagrepčanin Alojz Katinić dok njegova sugrađanka Marica Marić kaže da to što se radi s cijenama totalna katastrofa

“Mene samo zanima je li život došao na to da ja moram gledati hoću li kupiti jednu ili dvije čokolade”

S trenutačnim cijenama poslovanje je neodrživo, kažu trgovci, ali i distributeri.

„To je balon koji se napuhava i on će eksplodirati, to je sigurno. Mi distributeri nastojimo da ne poskupljujemo svoj posao, da samo prenesemo cijenu koju dobijemo od naših proizvođača, ja se nadam da ćemo u tome uspjeti i da ćemo cijene koje dobijemo od naših proizvođača prenijeti bez dodatnog poskupljenja”, zaključuje Branko Roglić.

Nova poskupljenja očito stižu – a vladina bijela lista može ih tek zabilježiti, donosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari