BROJNE PROMJENE

Video | Mijenja se Zakon o radu! Tko će plaćati režije za rad od kuće i smije li vas šef zvati izvan radnog vremena?

Procjenjuje se da u Europi oko 28 milijuna radnika radi preko digitalnih platformi. U Hrvatskoj ih je do 40 tisuća. I tek sad su vozači i dostavljači Ubera, Glova, Bolta, Wolta pronašli svoje mjesto u Zakonu

Hrvatska je dobila novi Zakon o radu u kojemu se po prvi put spominje rad od kuće, a spominju se i radnici koji vam svaki dan na biciklu donose ručkove i pizze.

Na pitanje zna li da se mijenja Zakon o radu, dostavljač Tomislav Gradski za RTL Direkt odgovara: “A stvarno iskreno ne znam. Nisam ni znao. U stvari nešto sam čuo, ali nisam siguran sto posto.”

Procjenjuje se da u Europi oko 28 milijuna radnika radi preko digitalnih platformi. U Hrvatskoj ih je do 40 tisuća. I tek sad su vozači i dostavljači Ubera, Glova, Bolta, Wolta pronašli svoje mjesto u Zakonu.

Legalizirat će se posrednici, ali…

“Ovo reguliranje rada platformskih radnika je sigurno hvale vrijedan pokušaj”, kaže Krešimir Rožman, stručnjak za radno pravo.

Međutim, svi tvrde kako se u praksi ništa neće promijeniti. I dalje će dostavljači i taksisti raditi za te digitalne platforme preko svojih ili tuđih obrta i tvrtki – takozvanih agregatora, odnosno posrednika. Novim Zakonom zapravo će se legalizirati posrednici, ali se neće natjerati Uber, Glovo i ostale da zaposle ljude koji za njih rade.

“U Njemačkoj i Austriji digitalne radne platforme nisu ni pokušavale tvrditi da nisu poslodavci jer naprosto to ne bi bilo provedivo u tom regulatornom okviru”, kaže Sunčica Brnadić, savjetnica SSSH za radno i socijalno pravo.

Promjene i oko rada od doma

Novi Zakon kaže da troškove rada od doma radnik dijeli s poslodavcem. Odnosno, trošak struje, računala ili što već koristite radeći od kuće, poslodavac plaća polovično.

“Tvrdimo da radnik ne bi trebao financirati poslovanje poslodavca te da je moguće zapravo razmjerno tome na koji način je ugovoreno osigurati da radnici koji tako rade imaju pokrivene određene troškove možda u paušalnom iznosu a ne kako je trenutno rješenjem predloženo da to bude tek nakon deset dana rada u jednom mjesecu”, kazuje Brnadić. Nažalost, šef vas i dalje može zvati izvan radnoga vremena.

U slučaju nove krize, poput korone ili potresa, smanjuje vam se plaća

A dođe li do nove krize, poput korone ili potresa, poslodavac će imati pravo isplatiti vam samo 70 posto plaće.

“Svejedno se očekivalo da svi poslodavci u Republici Hrvatskoj isplaćuju 100 posto plaće za radnike koji nisu dolazili na posao, kažem još jednom niti krivnjom radnika niti krivnjom poslodavaca”, kaže Nenad Seifert iz Hrvatske udruge poslodavaca, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari