KONFERENCIJA U ROVINJU

Održana konferencija ”Plavo i zeleno – kako do održivog nautičkog turizma?”

U Rovinju je održana konferencija na kojoj su čelni ljudi istarskog turizma govorili o ulozi nautike u promociji i pozicioniranju destinacije na turističkom tržištu te važnosti održivog razvoja turizma. Konferenciju su uvodnim govorima otvorili predsjednik Uprave Glasa Istre Ivica Božan, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga te član Uprave ACI-ja za investicije, marketing i maloprodaju Josip Ostrogović. Moderatorica konferencije bila je poznato televizijsko lice Tončica Čeljuska.

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, s iznimnim je ponosom naglasio da je Rovinj ove godine po drugi put šampion hrvatskog turizma, a Josip Ostrogović čestitao je Gradu Rovinju i rovinjskom Grand hotelu Park na osvojenim nagradama u sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma. Nagradama je zasigurno pridonijela i ACI marina Rovinj, najsjajnija zvijezda ACI-jeva lanca od 22 marine. Bogatim sadržajima i razinom usluge na razini prestižnih pet sidara čime se može pohvaliti tek nekoliko hrvatskih marina, ona u grad dovodi goste visoke platežne moći. S druge strane, zbog kvalitetnih sadržaja u samoj destinaciji tj. gradu Rovinju nautički gosti biraju baš Rovinj. Nautički turizam i destinacija moraju biti u koheziji. Rovinj je  primjer u kojem se upravo to doista dogodilo.

U prvom panelu konferencije nazvanom “Plavo i zeleno” sudjelovali su član uprave ACI-ja za financije, korporativno pravo i ljudske resurse dr. sc. Ivan Herak, ravnatelj Lučke uprave Rovinj Donald Schiozzi, predsjednik Uprave tvrtke Rudan iz Žminja Danijel Benčić i osnivač tvrtke Olympic Sails Klaudio Demartis iz Italije. Sudionici su se složili kako nam svima u fokusu svakako primarno mora ostati briga o moru i okolišu. Zelena komponenta u poslovanju svake tvrtke danas je nužnost i bez nje nema napretka. G. Herak istaknuo je da je Republika Hrvatska prepoznala prilike i važnost čiste energije, te je na tragu politika EU započela s poduzimanjem aktivnih mjera u svrhu provedbe politika zelene tranzicije.

U ožujku 2022. godine Hrvatski sabor donio je Strategiju za vodik do 2050. godine, koja određuje okvirne mogućnosti razvoja proizvodnje, pohrane, transporta i općenito uporabe vodika s ciljem smanjenja CO2 emisija, kao i mogućnosti uključivanja gospodarstva u sektor proizvodnje opreme, čime bi se osigurala tehnološka prilagodba i sudjelovanje na europskom i svjetskom tržištu vodikovih tehnologija, što je prepoznao i ACI, koji je postao predvodnik zelene tranzicije. Hrvatska je, s Republikom Slovenijom i autonomnom talijanskom regijom Friuli, Venezia  Giulia  uključena  u projekt „Dolina vodika Sjeverni Jadran“ koji za cilj ima povezivanje projekata doline, s potencijalnim partnerima u državama članicama doline.

Član tog konzorcija postao je nedavno i ACI. S obzirom na intenciju što brže prilagodbe odnosno tranzicije na zelenu energiju, na razini Europske unije u narednom razdoblju biti će otvoreno niz natječaja, iz kojih se mogu povući sredstva upravo u svrhu opisane uporabe vodika. Za prvi takav natječaj Nadzorni je odbor ACI- ja dao Upravi ACI-ja suglasnost za sudjelovanje u projektu Koridor mobilnosti sa nultom emisijom – Sjeverni Jadran. Temeljem navedene suglasnosti ACI d.d. je podnio prijavu na natječaj „Dolina vodika  Sjeverni Jadran“, tj. „North Adriatic Hydrogen Valley“ (Horizon Europe Programme-Clean Hydrogen Joint Undertaking“, Hydrogen Valleys (smart-scale).

Drugi panel naziva „Na moru i s njim“ u konstruktivnoj raspravi o održivom turizmu ugostio je gradonačelnika Pule Filipa Zoričića, gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea, kapetana i vlasnika Simmor agencije  Andriju Šimića, direktora Turističke zajednice Istarske županije Denisa Ivoševića, vlasnika agencije I.D. Riva Tours Selimira Ognjenovića i ravnatelja Instituta za turizam Republike Hrvatske Damira Krešića. Filip Zoričić istaknuo je kako nam, osim održivog turizma, cilj treba biti i veća kvaliteta ponude s čime su se i ostali sudionici složili.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari