MILANOVIĆ JAMČI: Prihvatnog centra na jugu nema niti će ga biti!

Prihvatnog centra na jugu nema i neće ga biti, to garantiram, rezolutan je bio premijer Zoran Milanović na današnjoj svečanosti otvorenja Inkubacijskog centra za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije „BIOCentar“na znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj.

Priče o ulasku migranata na dubrovačko primorje nazvao je “podvalom onih koji šire paniku”.

– Poruka UNHCR-u je da ljude ne šalje južnom rutom. To bi bilo mrcvarenje, morali bi prijeći više granica,preko planina – objasnio je Milanović. Objavljeno je to i na Twitteru Vlade RH.

Ipak, još je nedavno ministar Ranko Ostojić izjavio da odgovorna država mora biti spremna za eventualni južni izbjeglički krak. Potvrdio je tada da su ondje već započeli pripremni radovi dodavši kako će, bude li potrebe, prihvatni centar na jugu dnevno moći prihvatiti 3 do 5 tisuća ljudi koji žele u zapadnu Europu.

Podsjećamo, područje Prevlake, gdje su već krenuli radovi za prihvat izbjeglica i migranta, još je uvijek predmet spora između Hrvatske i Crne Gore kao nasljednice privremenoga režima uspostavljenog temeljem Protokola o Prevlaci iz 2002. godine. Protokol predviđa razvojačeno područje 3 kilometara u dubinu kopnene granice za Crnu Goru, a 5 kilometara za Hrvatsku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari