PRESS KOLEGIJ ŽUPANIJE Investicije na Cresu i Lošinju, a lovcima 130 tisuća kuna za aktivnosti lovačkih društava

Župan Zlatko Komadina, pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević i v.d. pročelnika UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Berislav Tulić danas su održali redovitu tjednu konferenciju za novinare.

komadi

Na konferenciji je bilo riječi o davanju suglasnosti za zaključivanje ugovora o izgradnji lučice Grabar i dijela luke Martinšćica na otoku Cresu, rekonstrukciji županijske ceste Mali Lošinj-Veli Lošinj, odabiru projekata unapređenja i razvoja lovstva za dodjelu tekućih donacija iz proračuna PGŽ, kao i drugim aktualnostima.

Investicije na Cresu

Pročelnica Milošević najavila je dvije značajne investicije koje će se dogoditi na području Županijske lučke uprave Cres.

Prva se odnosi na izgradnju komunalne lučice Grabar koju uglavnom koristi lokalno stanovništvo. Po provedenom postupku javne nabave, najprihvatljiviji ponuditelj bila je tvrtka Elektrovoda Cres, a rok izvođenja radova je 6 mjeseci. Po dovršetku radova lučica Grabar imat će kapacitet 84 komunalnih vezova i dvadesetak nautičkih. Vrijednost investicije je 3,4 milijuna kuna, od kojih je Primorsko-goranska županija sudjelovala s 900 tisuća kuna.

Druga investicija je u luku Martinšćica i bit će realizirana na koncesijskom modelu: investitor će izgraditi dio luke nautičkog karaktera i dio luke komunalnog karaktera. Komunalnim dijelom upravljat će Županijska lučka uprava Cres i služit će za potrebe lokalnog stanovništva, dok će nautički dio biti komercijalnog karaktera.

Investitor, Radnik-Marine iz Velog Lošinja, ponudio je stalni dio koncesijske naknade u iznosu od 54 tisuće kuna i promjenjivi u iznosu od 3% ostvarenih prihoda. Rok na koji se daje koncesija je 29 godina, a ukupna vrijednost je 38,2 milijuna kuna.

“Kroz ovu investiciju rekonstruirat će se postojeći dio luke. Projekt bi se trebao izgraditi u roku od tri godine, a predviđeno je 80 komunalnih vezova i oko 150 nautičkih”, pojasnila je Milošević.

Rekonstrukcije prometnice Mali Lošinj – Veli Lošinj

Pročelnica je izvijestila i da je na kolegiju župana razmatrana uloga Županije u rekonstrukciji i izgradnji prometnice koja povezuje Mali i Veli Lošinj. Riječ je o prometnici dužine 3.4 kilometra koja trenutno ne zadovoljava pravila sigurnosti te potrebe lokalne zajednice i gospodarstva.

Stoga će se izraditi idejni projekt rekonstrukcije prometnice, ishodovati lokacijska dozvola i pripremiti geodetski elaborat. Sve radove izvršit će Županijska uprava za ceste, a inicijalne troškove će podijeliti Grad Mali Lošinj, Jadranka d.d. i Primorsko-goranska županija.

Financiranje aktivnosti lovačkih društava

Berislav Tulić izvijestio je da Primorsko-goranska županija od lovozakupnina dobija sredstva koja se moraju namjenski vratiti u razvitak lovstva pa je stoga osmislila program za financiranje raznih aktivnosti lovačkih društava koje upravljaju županijskim i državnim lovištima na području županije.

Zbog toga je 13. srpnja obavljen javni poziv, koji je završio 17. kolovoza, kojim se lovačkim društvima omogućuju sredstva za premije osiguranja lovišta, izradu monografija i web stranica te organizaciju izložbi i natjecanja u streljaštvu.

Iznos sredstava varirao je od 3000 do 15000 kuna po programu, a svako lovačko društvo mora osigurati isti iznos. Od 13 pristiglih zahtjeva 12 je ispunjavalo uvjete javnog poziva i na kraju dobilo sredstva u ukupnoj vrijednosti od 130 tisuća kuna.

Sredstva su podijeljena na četiri zahtjeva za premije osiguranja lovišta, četiri za obilježavanje značajnih obljetnica, jedna donacija za izradu web stranica, jedna za izradu monografije, jedna za organizaciju izložbe i jedna za natjecanje u lovnom streljaštvu. Slijedi potpisivanje ugovora sa svim lovačkim društvima. (pgž)

Završna konferencija u europskom projektu HAZADR

Posljednja tema susreta s novinarima bila je najava završne konferencije u europskom projektu HAZADR, čiji je cilj jačanje operativne spremnosti svih uključenih regija i institucija za zaštitu Jadrana od onečišćenja.

Na završnoj konferenciji bit će prilika da svi sudionici predstave ostvarene rezultate u svojoj domeni.

Za Primorsko-goransku županiju posebno važno je svečano otvaranje prostora Jadranskog edukativno-istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora (ATRAC). Centar se nalazi na Pećinama, a za njega je odobren ukupan iznos od 328 tisuća eura. Od toga je 115 tisuća namijenjeno uređenju centra i nadzoru nad radovima i 20 tisuća za opremanje.

ATRAC će se baviti edukacijom, savjetovanjem, izradom strateških projekata i planova te istraživanjem i razvojem vezanim uz očuvanje mora od onečišćenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari