Milanović osudio spaljivanje lutke gej para: ‘To je sramota! Tražim javnu ispriku i reakciju institucija’

FOTO: Vijesti.hr

Širenju mržnje i poticanju nasilja svjedočila su i djeca, poručio je predsjednik Milanović

I hrvatski predsjednik Zoran Milanović osudio je spaljivanje lutki istospolnog para s djetetom na karnevalu u Imotskom. Dijete je predstavljeno u liku SDP-ova zastupnika Nenada Stazića s petokrakom na čelu. Milanović smatra da je riječ o sramotnom događaju i zatražio javnu ispriku kao i reakciju nadležnih institucija.

“Simbolično paljenje istospolnih partnera s udomljenim djetetom u Imotskom žalostan je, nehuman i posve neprihvatljiv čin pod krinkom karnevalskih Bakovih svečanosti. Organizatori koji su upriličili taj sramotan događaj, pozivajući se pri tome na tradiciju, zaslužuju najoštriju osudu javnosti jer mržnja prema drukčijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija. Tražim njihovu javnu ispriku i reakciju nadležnih institucija, pogotovo što su događaj gledala brojna djeca i tako svjedočila širenju mržnje i poticanju nasilja”, napisao je Milanović na Facebooku.

Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom

Vlada je u ponedjeljak osudila spaljivanje “krnje” u Imotskom u liku lutaka koje predstavljaju istospolni par s djetetom, poručivši da nije karnevelaski duh i satira kad se “sudi” predstavnicima manjina u hrvatskom društvu, niti je to tradicionalno i zabavno, niti u duhu hrvatskih i europskih vrijednosti.

“Tradicionalno spaljivanje karnevalske ‘krnje’ obično se sastojalo u svojevrsnoj duhovitoj i podrugljivoj kritici raznim događanjima u hrvatskom društvu. Takav karnevalski duh može ostati u okvirima satire kad se ‘sudi’ onima koji su na poziciji vlasti, poput predsjednika države, predsjednika Vlade ili gradonačelnika i drugih političara, a nipošto ne onima koji su predstavnici različitih manjina u hrvatskom društvu. To nije tradicionalno, ni zabavno, niti je u duhu hrvatskih i europskih vrijednosti. Stoga taj čin osuđujemo”, poručuju iz Vlade.

Naš pristup je da se odupiremo svakoj vrsti govora mržnje i agresije – političke, ideološke, verbalne i fizičke, kao i svakom činu koji vrijeđa osjećaje hrvatskog naroda i pridonosi podjelama u društvu, dodaju iz Banskih dvora u odgovoru koji je na Hinin upit poslao glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari