MILANOVIĆ: “Tko je bio pod pritiskom i od koga? Tko je mandatar? Javnost zaslužuje odgovore”

Šef SDP-a Zoran Milanović kazao je kako mnogo toga nakon jučerašnjih konzultacija na Pantovčaku nije jasno – tko je mandatar te tko je i za koga dao potpise.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović održao je u srijedu u 11 sati konferenciju za medije u središnjici stranke na Iblerovom trgu.

Također je ponovno pozvao Most da javno kažu na koga su vršeni pritisci i tko je te pritiske vršio. Dao je naslutiti kako se i Crkva umiješala u demokratske procese

“Nakon 24 sata možemo ustanoviti da nikakvih pritisaka na MOST nije bilo, nikakvih razgovora. Čak i da se takav razgovor dogodio nakon što smo dogovorili 90 posto toga, to je bespredmetno. Pozivam ih da kažu na koga sam vršio pritisak. Na to nismo dobili ni slutnju odgovora, a kamoli odgovor”, rekao je.

Milanović je naglasio kako su jučerašnje konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na nekoliko razina bile problematične.

“Nije jasno tko je došao s kakvim potpisima i tko ih je dao. Mandatar može biti samo jedna osoba, a na Pantovčak su došli Karamarko sa svojim potpisima i Petrov sa svojim. Ja sam došao sa 66 plus jedan potpis. S naše strane je sve transparentno”, kazao je.

“Radi vjerodostojnosti procesa i elementarnog povjerenja u institucije, predsjednica duguje javnosti odgovor. Kome su ljudi u Mostu dali potpise? To još nije poznato”, istaknuo je.

“Nije bilo ni potrebno da bude pritisaka. Bitno je od koga je i na koga je vršen pritisak. Od nas nije bilo nikakvih pritisaka. Moramo biti skeptični kako bismo zadržali elementarno povjerenje u demokratske procese jer bez toga nismo država. Hodamo po rubu demokratskih procesa. Tko je mandatar? Tko je donio koliko potpisa i za koga? Moramo dobiti jasne odgovore na ova pitanja. Bez tih odgovora nismo država”, istaknuo je.

“Ovaj preokret u zadnja 24 sata zbunio je ljude. Mnogi ne razumiju, mnogi su i bijesni, ali civilizirano ovo prate. Vjerujem da je bilo pritisaka, ali ne s naše strane”, implicirao je Milanović kako je Petrova promjena mišljenja uvjetovana pritiscima iz Domoljubne koalicije, a u taj kontekst je doveo i Crkvu.

Upitan hoće li u 17 sati ići na konzultacije kod predsjednice, odgovorio je: “Idemo vidjeti što se tu nudi”.

Na upit da komentira medijska nagađanja kako bi investicijski direktor Adris grupe Damir Vanđelić mogao biti mandatar, Milanović je rekao kako ne zna ništa o tome, ali da takve ‘osobe iz vana’ nemaju demokratski legitimitet i autoritet.

“Ne znam tko je a osoba, ali mislim da je opasno za demokraciju da se na takav način donose odluke, nije to dio demokratske procedure. Najvažnija pozicija u državi je važan i utjecajan u onoj mjeri u kojoj treba biti ukoliko postoji demokratska legitimacija. Tako je u svim zapadnim demokracijama, i Njemačkoj, ovo je vilajet, ovo s time nema nikakve veze”, kazao je. (Vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari