MINISTAR BRANITELJA U „DNEVNIKU“ HRT-a: Crnoja pokazao nove dokumente i tvrdi – „Ovo je omalovažavanje“

Ministar branitelja Mijo Crnoja za središnji Dnevnik HRT-a je rekao da ima sudsko rješenje Općinskog suda u Samoboru kojim je odbačen rok od tri godine za gradnju kuće u Samoboru

„Rok je produžen za 10 godina. To rješenje govori da sam ja vlasnik tog zemljišta 1/1. U fazi sam ishođenja dokumentacije za građevinsku dozvolu. Od gradnje kuće nisam odustao, rekao je Crnoja.

„Insinuacije su medija i napad na mene i Vladu da ja zbog prijave prireza nisam prijavljen na adresu u Podsusedu. Želim biti na toj adresi zbog dokumentacije vezane za gradnju kuće, da mi bude lakše rješavati papirologiju. Spreman sam u potpunosti namiriti dug prema gradu Zagrebu“, rekao je Crnoja potkrijepivši sve svoje izjave dokumentima.

„U presudi za nasilništvo stoji da je optužba odbijena. Proveo sam određeno vrijeme u Remetincu, no šteta mi je nadoknađena zbog neutemeljenog uhićenja“, rekao je.

Svim ovime se želi omalovažiti i Ministarstvo hrvatskih branitelja i Domoljubna koalicija i Most, rekao je za HRT.
Podsjetimo, prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja ministar Crnoja od Grada Samobora dobio je zemljište za izgradnju kuće. Prema Ugovoru potpisanom 2010. imao je tri godine za izgradnju, ukoliko to ne učini mora vratiti zemljište Gradu, ali nije ni to učinio. Pod kaznenom i materijalnom odgovornošću se obvezao da će to i učiniti, dakle, izgraditi kuću. Na osnovu tog zemljišta dobio je i kredit od 56.000 eura za izgradnju kuće. Iz Grada Samobora potvrdili su da će poduzeti zakonske mjere.

Grad Samobor ustupio je Miji Crnoji bez naknade građevinsko zemljište 14. listopada 2010. godine prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Tim je zakonom propisano da su jedinice lokalne samouprave dužne u slučaju kad osoba i koristi stambeni kredit za izgradnju obiteljske kuće (u mjestu prebivališta u vrijeme stradavanja, odnosno u kojem ima prebivalište neprekidno 5 godina od 1991. godine ili je u tom mjestu boravio kao prognanik neprekidno 5 i više godina i pisanom izjavom pod materijalnom i kaznenom odgovornošću iskazao da se u tom mjestu želi trajno nastaniti, jer ga za to vežu obiteljske i druge prilike) ustupiti bez naknade građevinsko zemljište i komunalno opremanje, navedeno je iz grada Samobora u odgovoru HRT-u.

U trenutku sklapanja ugovora, imenovani je ispunjavao sve uvjete propisane zakonom. No Crnoja nije ispunio svoju stranu Ugovora. Bio je obvezan na ustupljenom zemljištu u roku od tri godine izgraditi obiteljsku kuću. S obzirom da to nije učinio imao je obvezu ustupljeno zemljište vratiti u vlasništvo Grada Samobora. No, Crnoja nije niti izgradio kuću niti vratio zemljište. Stoga će Grad Samobor poduzeti sve zakonom propisane mjere, navedeno je iz grada Samobora.

Gdje živi Mijo Crnoja

Ministar Crnoja živi u Podsusedu, a kao mjesto stanovanja u životopisu je naveo adresu u Samoboru na kojoj je samo daščara. Kad je ta informacija izašla u medije, adresa stanovanja izbrisana je iz njegova životopisa.

„S Crnojom ću svakako razgovarati kako bih saznao o čemu je točno riječ“, izjavio je Tomislav Karamarko te najavio i moguće sankcije.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov samo je kratko komentirao kako ovaj slučaj treba istražiti. Smatra da nije korektno da bilo što kaže samo na temelju saznanja iz medija. Na pitanje bi li Crnoja trebao odstupiti ako se informacije pokažu točnima, Petrov odgovara da je to njegova odluka.

Domovina se ne brani samo oružjem, već i tako da se poštuje Ustav, zakoni i da se plaćaju porezi, rekao je saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović. Minimum demokracije je da ministar branitelja Mijo Crnoja izađe pred javnost i objasni o čemu se radi. Ako su medijski napisi vezani uz njega pokažu istinitima, Crnoja mora dati ostavku. Očito je da premijer Tihomir Orešković nije imao riječ pri izboru ministara jer se u ovom slučaju očituju isključivo Tomislav Karamarko (HDZ) i Božo Petrov (Most). SDP je u svakom momentu, pa i ovom, spreman izaći na izbore i preuzeti odgovornost za vođenje države, rekao je Vidović.

Gradonačelnik Samobora o slučaju Crnoja

Grad Samobor darovao je 2010. zemljište Miji Crnoji. Prema Ugovoru, on je u roku od tri godine, do 2013., morao sagraditi obiteljsku kuću, ali to nije učinio. Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora, govorio je o tome kao gost HRT-ova Dnevnika 3.

“Ono što je grad napravio za ministra radi se svim braniteljima. Uvjetno smo mu darovali zemljište, a prema ugovoru po kojem je on u tri godine morao dići kuću, barem u “rohbau” izvedbi. Trudimo se pomoći braniteljima, sporna je sudska zabilješka koja nema beze s ugovorom. Crnoja sam treba vratiti zemljište, a ako to ne napravi moramo podići tužbu, izjavio je Beljak.

O brvnari koja ima kućni broj ustvrdio je da to reguliraju policijske uprave, te da bi o tome trebalo pitati u PU zagrebačkoj ili samoborskoj. Možemo govoriti o “brvnari”, ali to nije neki preveliki prekršaj, istaknuo je samoborski gradonačelnik.

Iako je ministar branitelja Mijo Crnoja večeras zaključio, gostujući u HRT-ovu Dnevniku, da gradnju nije počeo jer još nije dobio sve potrebne dozvole, Beljak to demantira. Navodi kako nema logike u tome da netko koči gradnju ministrove obiteljske kuće, ako mu je darovao zemljište.

U razgovoru s ministrom, koji ga je danas nazvao, zaključili su da su jednakog stajališta i da je sve u skladu sa zakonom. “I ubuduće ćemo ministru i braniteljima izlaziti u susret, sporna pitanja se ne tiču grada i ne bih želio prejudicirati stvari”, kazao je u Dnevniku 3 HRT-a Beljak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari