NAJVEĆI PAD U 25 GODINA

Ministar Marić komentirao rekordan pad BDP-a: ‘Situacija je gora nego u ratu, a pad veći nego u zadnjoj krizi’

Ministar Marić komentirao rekordan pad BDP-a: ‘Situacija je gora nego u ratu, a pad veći nego u zadnjoj krizi’

Pad BDP-a od 15,1 posto u drugom tromjesečju ove godine najveći je zabilježeni pad u posljednjih 25 godina što je posljedica pandemije koronavirusa, prenosi N1.

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je rekordnu brojku i rekao da je to veći pad nego što je bio u vrijeme zadnje krize. Situacija je u vrijeme lockdowna bila gora nego u vrijeme rata jer se tada nisu u cijeloj zemlji zatvarali kafići, trgovine, restorani, kazao je ministar.

“S obzirom na okolnosti to i nije veliko iznenađenje, ali treba reći da je to viši pad nego što je bio u vrijeme zadnje krize kad je najveći pad bio oko 9 posto”, rekao je Marić dodavši da je viši pad u odnosu na očekivanja zabilježen i u investicijama.

“Od ukupnih investicija na godišnjoj razini 52 posto se odnosi na građevinu, a ona je zabilježila neznatni plus. Smatramo da je nabava opreme vodila prema tome da su ukupne investicije pale više od očekivanog. Imali smo i fizičku barijeru što se tiče nabava opreme zbog pandemije“, izjavio je Marić.

Što se tiče uvoza robe i usluga, Marić je istaknuo da je smanjivanje uvozne ovisnosti strukturni izazov. “Kad raste gospodarstvo, domaća potražnja povuče i uvoz. Kad sad pada potražnja, za očekivati je bilo veći pad uvoza, ali on je nešto manji“, kaže Marić.

Za rezanja u javnoj upravi komentirao je da nema jednostavnog rješenja te da je i država svojevrsni poslodavac, a da otkaza u privatnim sektorima dosad nije bilo. “Ne bih izvukao samo tako jednoznačan zaključak. Sve što se tiče javne uprave, nije to jedina strukturna reforma. Nije samo pitanje broja. I država je poslodavac, i ti ljudi imaju svoje obitelji. Mnogi govore o vrućoj jeseni, mi se s izazovima trebamo uhvatiti ukoštac i trebamo učiniti sve da sačuvamo radna mjesta”, rekao je Marić.

Hrvatska ima značajan udio uslužnih djelatnosti u BDP-u, a neke od njih su izuzetno propulzivne na kojima trebamo graditi gospodarske modele, ali istovremeno pokazuju višu razinu elastičnosti u odnosu na proizvodne djelatnosti, istaknuo je ministar Marić te zaključio da Hrvatsku čeka mnogo izazova kako bi se što bezbolnije izašlo iz koronakrize.

“Vrijeme je uvijek da Hrvatska poduzima iskorake, racionalizacija i još važnije efikasnost. Nije važno samo koliko nešto košta nego i kakvu uslugu immo. Ovakva situacija, da Vlada nije reagirala s mjerama, ove brojke koje su dovoljno teške, bile bi još gore. Onda bi i trendovi na tržištu rada bili još lošiji”, zaključio je ministar Marić.

 

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari